Hjärngympa och motion bra för hunden

Text: Anneli Lanngren
Publicerat i Tollaren nr 2 1997

De flesta hundägare har väl upptäckt att den fyrbenta vännen oftast har väldigt gott om energi. Att försöka trötta ut den fysiskt genom att gå långa promenader är inte så stor idé.Visst behöver hunden få komma ut och röra sig i skog och mark men den behöver dessutom få hjärngympa. Det kan den faktiskt lika gärna få inomhus. Ibland kan det rent av vara lättare för hunden att koncentrera sig.

Framför allt handlar det om att lära sig själv att ha roligt ihop med sin hund. Ett facit på relationen hundägare – hund är exempelvis inkallning. Har man bra kontakt med sin hund och ledarskapet är befäst så kommer den också glatt när man ropar.

Att tänka på:

  • Träna lagom långa stunder. Gör en paus när hunden verka tröttna.
  • Har man en hund som lätt hetsar upp sig eller blir vild, så ska man tänka på att välja lugnare övningar som kräver mycket koncentration.
  • Belöna alltid hunden exakt i det ögonblick då den gör rätt eller då den gör en tillstymmelse till det du ber den om.
  • Övningarna ska inte vara svårare än att hunden lyckas.
  • Låt hunden få tid på sig, det är själva ”funderandet”, jobbet som tar energi.
  • Stegra svårighetsgraden. En redan inlärd uppgift tar ytterst lite energi att utföra.
  • Använd godis eller leksak som hunden tycker om tillräckligt mycket för att kämpa om.
  • TÅLAMOD, TÅLAMOD !! Det tar tid för hunden att ”förstå” vad du vill och vad det var som belönades.

Här kommer några tips på aktiveringsövningar som man kan göra både inne och ute.

Överlista burkar

Lägg godis på golvet och ställ en burk ovanpå. Hunden ska knuffa omkull burken för att få tag på det som finns under. Du kan variera genom att lägga godis i en kastrull. Hunden ska knuffa undan, locket, vilket kan vara en bra övning för ljudkänsliga hundar.

Leta godis

Detta är lättast att träna inomhus. Låt någon hålla hunden i dörröppningen då du ”gömmer” godisbiten. Uppmana hunden att ”leta godis”. Förstår den inte vad den ska göra kan du följa med och visa den, men låt hunden få jobba så självständigt som möjligt. De flesta hundar älskar denna lek och det går ganska snabbt att stegra svårighetsgraden så att hundarna får jobba mer. Gömma godiset när inte hunden ser, gömma flera godisbitar och hitta på knepigare platser. Det kan också vara bra att lära in något slutord så att hunden begriper när övningen är klar.

Toarullar

ska man alltid spara om man är hundägare. De blir jättebra godisklämmor om man klämmer ihop ändarna. Hunden ska bita sig in till godiset. Gör övningen svårare genom att tejpa ihop ändarna, gömma toarullen mm. Använd fantasin så kan du stegra svårigheten i det oändliga.

Hoppa genom armarna

Forma armarna till en stor ring som hunden ska hoppa igenom. Sitt på golvet och forma ena armen som undersidan på ringen. Med andra handen lockar du hunden att hoppa över den utsträckta armen. När hunden begriper så lägger du till översida på ringen (andra armen).

Skaka dig

Detta är en övning som du kan ha nytta av. Visst är det bättre om en genomblöt hund skakar sig på yttertrappan än om den gör det när den kommer in? Detta tränas in genom att man upprepar ”skaka dig” varje gång hunden är rejält blöt ex efter bad. Beröm och belöning ska komma så fort hunden skakat sig. Då förknippar den så småningom orden med sin egen handling och skakar sig på kommando.

Visa tungan

Fresta hunden med en godis. När snålvattnet rinner till kommer oftast en reflexmässig slickning. Beröm! Det tar tid för hunden att förstå, då slickningen är en tämligen omedveten handling.

Putta på bollen

Lägg hunden och placera bollen mellan hundens tassar och säg putta. Om hunden tar bollen i munnen säg nej och ta bollen. Börja om. Minsta kontakt med nosen mot bollen belönas. Öka kraven successivt.

Hoppa över benet

Stå upp och sätt foten mot en vägg så att benet blir ett hinder. Locka hunden att hoppa med en godsak. Snart behövs inte väggen som spärr utan att det räcker att lyfta på benet så hoppar hunden över.

Sicksack

Hunden skall gå mellan dina ben när du går. Hunden sitter på din vänstra sida. Sätt fram höger ben och locka hunden att gå mellan dina ben för att nå godiset. Ta ett steg fram och locka tillbaka hunden med vänster hand denna gången. Höger hand lockar åt höger och vice versa.

Åttan

En variant på ovanstående men något enklare för dig. Ställ dig med benen brett isär. För godiset mellan benen och locka med hunden så att den går runt dina fötter i en åtta.

Gå bakom

Ett bra kommando till exempel när man ska ut genom en dörr. Börja träna på en smal stig där ni inte får plats att gå i bredd. Låt hunden ”gå bakom” och hindra den från att tränga sig förbi. Upprepa ”gå bakom”. Gör samma sak när ni går in och ut genom dörrar. Beröm när hunden håller sig bakom.

Balansera

Balansövningar kan stärka hundens självförtroende. Locka upp hunden på en sten eller en stock. Beröm och belöna den genast. Efter hand kan övningen göras svårare. Hunden kan kanske ligga ner eller promenera på en liggande stock.