Presentation av styrelsen 2019

Ordförande – Mats VikerMatsViker

Jag heter Mats Viker, är 55 år och bor i Bromma, Stockholm. Jag och min fru, Susanne, har tre tollare där Älvis är far till Mixer som i sin tur är far till Pepz. Att äga hund har för mig flera positiva följder. Man möts av glädje när man vaknar på morgonen, man har en utmaning i att kontinuerligt lära sig att träna hunden och dessutom innebär hundägandet ett mycket stort socialt nätverk där hundarna konstant ger oss en mängd nya vänner.

Vi tränar våra hundar främst för jakt, och deltar i jaktprov med blandad framgång. Med Älvis har jag gått mycket viltspår, en arbetsform som passar honom väldigt bra. Med Mixer arbetar jag främst för tollingjaktprov. Min fru Susanne arbetar med hundarna på lydnadsplanen, i nosework och i utställningsringen, där jag känner mig mindre bekväm.

Jag har en del uppdrag inom hundvärlden utöver Tollarklubben. Jag är testledare för Funktionsbeskrivning Retriever och jag är också handledare för SKKs distansutbildning ”Hundens beteende” som genomförs via internet. Dessutom tycker jag det är både roligt och viktigt att ställa upp som funktionär när det arrangeras tollingjaktprov. Jag arbetar som provledare och ställer gärna upp som skytt på proven. Mitt mål är att vara funktionär minst lika många gånger som jag startar på prov själv. Under några år var jag revisor i klubben, vilket gjorde att jag fick en god inblick i klubben och styrelsens arbete. Detta ledde till att jag tackade ja till att bli ordförande i mars 2015, så nu har jag inlett mitt andra år som ordförande.

Min roll i styresen är inte som specialist inom avel, hälsa, mentalitet, funktion, exteriörbedömning, tollingjaktprov, information, sponsorer, RAS etc. För det finns det mycket kunnig specialistkompetens såväl inom som utanför styrelsen. Mitt uppdrag är snarare att som lagledare hålla samman helhetsbilden och att alla arbetar åt samma håll. Jag har också tillsammans med kassören ett extra öga på ekonomin. Under den tid jag verkat som ordförande kan jag konstatera att vi har en mycket god och konstruktiv anda i vårt styrelsearbete. Vi tycker inte alltid exakt på samma sätt, men vi kommer alltid fram till ett gemensamt beslut som vi alla står bakom.

Min ambition är arbeta med att utveckla klubben. Vi har en aktiv klubb, över 40% av tollarägarna är medlemmar. Det är en hög siffra i hundvärlden. Men, det innebär också att det finns potential att få in ännu fler medlemmar eftersom 60% inte är medlemmar. Vi är en mycket aktiv klubb men vi har inte nyttjat det med ett strukturerat arbete med att få in sponsorer. Med fler medlemmar och med mer sponsorbidrag kan vi få mer resurser för att utveckla klubben och klubbens arbete. Med mer resurser kan vi verka för rasens bästa i informationsarbete och arbete med avel, hälsa, funktion, mentalitet samt exteriör. Att säkerställa den fantastiska Tollarspecialens framtid är också av stor vikt i arbetet framgent, vilket kan säkerställas med mer resurser.

Att vara aktiv med hundträning är för mig en stor glädje av många olika slag. Dels är det fantastiskt att träna och få en teamkänsla med ett djur, när man lyckas komma framåt i sin träning. Dessutom innebär oftast hundträningen att man hamnar i ett stor social umgängeskrets. Att träna med nya bekantskaper och därefter dricka en kopp kaffe tillsammans är mycket inspirerande.


Vice ordförande / Kassör – Carina Boijertz

Foto: Ebba Öjendal

Foto: Ebba Öjendal

Jag heter Carina Boijertz och blev på årsmötet vald till kassör efter några år som ledamot i tollarklubben, vilket blir en ny utmaning för mig. Har i många år varit aktiv inom SBK och är också nyvald ordförande i Höör Brukshundklubb, där jag länge varit aktiv som instruktör. Tidigare varit med i SBK Skånes distriktsstyrelse som sekreterare och har ett brinnande intresse för föreningslivet.

Första gången jag kom i kontakt med en tollare, var på Höör BK början av 1990-talet. En av instruktörerna hade fått en trevlig hund i sin kurs och hennes utmaning var att lära sig namnet på rasen. Jag var ju tvungen att se hur den såg ut och föll direkt för den. Det dröjde dock ett tag innan jag själv kunde skaffa en tollare, men 2003 kom Ted från Agrosofens kennel in i mitt liv. Vi hade turen att få komma med på en utbildning för räddningshundar och efter mycket slit blev Ted färdig räddningshund, med en mycket stolt matte.

Nästa tollare var Nixa från Vildandens kennel och jag tänkte också utbilda henne till räddningsthund. Men reglarna ändrades och man fick inte bo längre bort en tre timmar från Arlanda. Jag fick hitta på något annat att träna med Nixa och det blev lydnad, spår och sök. För några år sedan så började vi också med TJP och vi har startat i öppen klass. Nixa har gjort ett godkänt slutprov för Missing People i april och vi har redan varit ute på flera skarpa sök uppdrag efter försvunna personer.

I december 2015 kom Guldstjärna till mig och även hon kommer också från Vildandens kennel. Vi har börjat så smått att få in grunderna i lydnad och apportering. Om allt stämmer så kommer jag förhoppningsvis om några år, att få en kull efter henne.

Jag är med i styrelsens specialengrupp och hjälper till med att få detta stora arrangemang att fungera. Hoppas jag träffar er alla i Forsvik!


asaSekreterare – Åsa Roosqvist

Jag heter Åsa Roosqvist och bor utanför Sjöbo i Skåne med mina två barn Melker och Tea. I vår familj ingår också mina två tollare Knyst (Aktivivas Primero D’Nash) och Noice (Digby Tollers Daytona).

Jag är ursprungligen en hästtjej från Boden som flyttade till Skåne p g a hästarna för tränings- och tävlingsmöjligheter och de korta avståndens skull. Hund har funnits i familjen hela mitt liv och visst har jag ordnat hundhoppning med både våra egna och släktens jakthundar, tiden innan jag hade egen häst.

Den första tollaren kom in i mitt liv 1998 och med Morris (Tollartrollets Springwater) öppnades porten till hundvärlden i allmänhet och tollarvärlden i synnerhet. 2006 skaffade jag en egen tollare, Piper (Digby Tollers Power King) som tog mig in i tollingjaktens underbara värld! Med Piper fick jag också möjlighet att gå med som hundförare på en del jakter och sen var jag fast även där. Istället för norrländsk älgjakt är de nu bara fågeljakt som gäller.

Jag är utbildad provledare för tollingjaktprov, jag dömer apporteringstest och har jobbat i redaktionen på tidningen Tollaren i några år innan jag blev invald i styrelsen.


PR-infoansvarig -Lars Annergård

Jag heter Lars Annergård, är 63 år. Tillsammans med min fru Nina bor jag på Fågelbro Gård i den lilla byn Ola, mitt mellan Alunda och Knutby i Uppland. Vi har två tollarbröder; Pajas och Bonus som är 4 och 2 år. Under många år har jag hållit på med djur. När jag var liten hade vi en tax som lärde mig att trägen vinner. Jag har senare haft tre hästar, en labbe, höns och katter. För ungefär 5-6 år sedan tog Nina med mig till en av uppfödarna hon känner sedan tidigare, och tänk vilket sammanträffande att hon råkade ha en kull med sex veckors tollarvalpar! Man kan absolut säga att jag blev såld! Just då saknade vi möjlighet att ha hund, men vi lånade ofta en jaktlabbe på helgerna och semestern. Var även hundvakt några gånger åt en tollare. Men ödet hade en annan väg utstakad och rätt som det var föll alla bitar på plats, så att vi kunde köpa Pajas. Man kan lätt säga att våra hundar är vad dom heter: en Pajas och en Bonus.

Vi tränar för TJP och jag har en fantastisk Pajas i tollingarbetet, men sen ska det andra fungera och då passar inte alltid en pajas in. Men han har väldigt roligt. Våra mål med hundarna är att starta TJP och Bonus kommer nog starta först. När det gäller Pajas, har vi från dag ett satt 2020 som mål för provstart. Vi såg ju tidigt vilken personlighet han har.

Jag har under 2018 genomgått Svenska Kennelklubbens distansutbildning ” Hundens Beteende” som var mycket lärorikt. Jag ser fram emot att arbeta tillsammans med övriga i styrelsen och framför allt med er medlemmar i Tollarklubbens framtida utmaningar. Några/många av er kommer säkert höra av mig på ett eller annat sätt. Jag hoppas att om ni har några funderingar, ideer eller tankar om information och PR hör av er till mig på ett eller annat sätt.


Mats_FaxeJaktansvarig – Mats Gunnarsson

Jag heter Mats Gunnarsson och bor i Mönsterås ca 5 mil norr om Ölandsbron. Jag är aktiv sedan början av -90 talet på Mönsterås brukshundklubb och utbildat mig under åren till SBK instruktör, tävlingsledare i Bruks och i Lydnad.

I början hade vi King Charles spaniel som jag tävlade med i lydnad, men jag ville ha en hund att jobba med, började fundera på tollare eller kelpi tyckte att det var en behändig storlek, till slut föll valet på en tollare som vi döpte till Faxe (MR-Canadien) han blev 13,5 år.

Vi var på vår första tollarspecial 2004 i Kolmården och har inte missat någon sedan dess. Vår första start på jaktprov var i Mariestad 2006 sedan var jag fast för jaktproven.

Jakten blev mycket roligare än både bruks och lydnad, jag blev så intresserad att jag tog jägarexamen 2009 och nu jagar jag allt som är lovligt. Jag blev provledare för Tolling jaktprov 2013.

Faxe och jag har tävlat i Lydnadsklass Elit, Spår Bruks HKL, Rallylydnad, Viltspår och Tolling jaktprov Elit.

Nu kommer det en ny liten tollare in i mitt liv.


marina_mentalitetsansvAktivitets-, mentalitets- och funktionsansvarig – Marina Johnsson

Jag bor i Vendelsö, som ligger två mil söder om Stockholm med mina tre barn som är födda 1994, 1997 och 2001. I vår familj finns även mina tre tollarkillar Ozzy, förr 2007 och är från Tollarbos kennel, Kenzo som är född 2010 från Aktivivas kennel och Lazer som är född 2013 som är Kenzos son från Koppeldragets kennel.

Jag är uppvuxen med hund och hade länge velat ha hund igen, men så länge barnen var små fick vi vänta. Barnen blev större och vi började återigen prata om att skaffa hund. Vi åkte och tittade på en funktionsbeskrivning och blev helt sålda på dessa fina ”rödtottar” som for runt i skogen. En hund i lagom storlek, allsidig och som har en otrolig arbetslust. Så jag tog kontakt med olika kennlar och efter mycket letande så kom Ozzy in i vår familj i april 2007.
Ozzy är en jättehärlig kulle med en härlig attityd och mycket motor i. Vi har hunnit med en hel del under dessa år: vi har gått till pris på tollingjaktprov, blivit godkända i anlagsklass viltspår och har ett 1a pris i lydnadsklass I.
Nästa familjemedlem, Kenzo, kom till vår familj i mars 2010. Vår härlige gosebjörn, som älskar att jobba för sin matte. Kenzo och jag har varit på utställningar i både Sverige och Norge vilket har resulterat i att han är både svensk och norsk utställningschampion med CACIB. Vi har också lyckats på tollingjaktproven där vi är uppe i elitklass.
2013 föddes då Lazer, Kenzos son. Ett beslut av att behålla en valp från denna kombination var inte så svårt att ta. Lazer är en superhärlig kille som tar för sig av det mesta. Väldigt kaxig men mycket duktig på att apportera saker, både på gott och ont. Vad han än hittar så kommer han med det, och är jättenöjd över sin prestation. Målet med Lazer är att vi ska starta på tollingjaktprov.


Avelsansvarig – Therese KnutssonThereseKnutsson

Jag bor tillsammans med mina charmtroll i ett liten stuga strax utanför Hjärsås i Skåne! En blandad flock av gammalt och ungt, tikar o hanar! Redan 1983 då jag för första gången såg artikeln i hundsport om ”Tollaren – hundvärldens glada pajas”, kände jag att det var en sådan hund ville ha! Efter lite övertalning och praktiskt jobb med familjens dåvarande Newfoundlandshund, för att övertyga föräldrarna att jag klarade av att ha egen hund, så blev då min dröm till slut sann.

1990 flyttade min Bobbi hem till mig. Han – ett charmtroll utan dess like som redan då gav mig gråa hår, då han egentligen var allt för svår för mig som då var 14 år gammal. Genom åren lärde Bobbi mig oerhört mycket om hund, kommunikation, inlärning och beteende. Bobbi gav mig så oerhört mycket och sen rullade det bara på inom hunderiet med tävlingar, kurser, utbildningar och fördjupningar inom alla möjliga områden för hundar. Så underbart kul denna resan och det här äventyret är!!

Första tiken, Mhellanni, kom 1995, efter att ha träffat Mhellannis far på en utställning i Norge. Jag blev helt såld, en valp efter Rockie, som fadern hette, skulle jag bara ha!! Efter tips från Steinar (Rockies ägare) kom jag i kontakt med Pia Hellman på dåvarande River Duck’s kennel, och Mhellanni flyttade hem till mig, då jag fick äran att vara fodervärd till en vitbläst virvelvind full av glädje. Tack vare Pias hjälp och mentorskap, så lärde jag mig en hel massa roligt och intressant inom avel, eftersom Mhellanni blev min första erfarenhet inom uppfödning! Genom åren har resan som hundägare och uppfödare med valpköpare och vänner varit både rolig och intressant, men den har även bjudit på en del motgångar, lärdomar och sorger när det inte blir som man hoppats på. Men allt detta stärker i alla fall mig om att försöka ytterligare att fördjupa mig kunskapsmässigt för att försöka ge valpköparna en hund som vi alla känner den som – ”hundvärldens glada pajas”.

Att ta tillvara på tollarens alla härliga egenskaper och försöka bevara den med dess ursprungliga arbetsuppgifter som bl a; tjuvjägarhund och apportör likaväl som att försöka förbättra bitar i rasen och i aveln där det finns svagheter är något som jag tycker är oerhört viktigt, intressant och roligt. Ibland misslyckas man och ibland lyckas man gissa sig till vad genetiken har att erbjuda i en kombination, men det är alltid med hjärta och själ som man försöker bevara tollaren som den härliga arbetande hund den är, en bra apportör är en ypperlig allroundhund!

De sista åren har det blivit mindre och mindre tävlande för min del, men jag älskar fortfarande att träna hund och jag har svårt att finna en annan ras som är så rolig att träna som tollaren är enl mitt tycke. Den har sitt eget lilla tänk, som gärna utnyttjar en ibland, och ibland överraskar den när man minst anar det. Alla individer har sin charm och personlighet och hjälper mig att utvecklas som tränare för att nå mitt mål tillsammans med hunden. Att sen dessutom får uppleva flockdynamik och kommunikation mellan individerna är jag oerhört glad och tacksam över men jag är också fascinerad över vilket härligt kroppsspråk de har och hur oerhört fina och tydliga de är i sina nyanser och sin kommunikation sinsemellan.


Suppleant, RAS-ansvarig – Helena NäslundHelena

Jag bor på en gård i Sörmland tillsammans med sambo och barn. Tillsammans har vi fyra tollare, vid namn Qinsi, Nea, Tröbbel och Qryss, de är 5-10år gamla.

Jag föder upp tollare under Agildes kennel tillsammans med Anneli ”Ninni” Gilde sedan 2009, kenneln har funnits sedan 2006.
Min första tollare Hobbe skaffade vi i familjen 1993, så tollaren har följt med mig sen barnsben.

Mina största intressen inom hunderiet är Etologi, Genetik, Hälsa och Berikning. Dessa områden är väldigt intressanta för mig, genom att det ger mig ett större perspektiv som både tollarägare och uppfödare.

Jag har genom åren tävlat väldigt mycket inom de flesta hundsporter, både på högre nivåer och på basnivå, men i dagsläget är jag inte lika aktiv på tävlingar/prov som förr.

Jag har utbildat mig inom hund både på gymnasienivå, på universitet, SBK/SHU samt privata hundsektorn. Jag har även ett intresse av att gå på olika fortbildningar inom ämnet hund för att hålla mig uppdaterad.

Till vardags så är jag utbildad och arbetar som Humanistisk Behandlingspedagog.

Jag har varit med och arrangerat Tollarspecialen sedan 2010, genom att vara lydnadsansvarig i Specialens huvudgrupp.

Målet med mitt styrelseuppdrag är att fortsätta få rasen och klubben att gå framåt. Jag hoppas på att kunna få dela med mig av mina kunskaper som tollarentusiast, uppfödare, pedagog samt att jag har ett stort medlemsnätverk.


GunlizBengtssonSuppleant, Tollarspecialansvarig – Gunliz Bengtsson

Jag bor i Skogaby i Halland med min man och mina två hundar Zimba och Gabriel. . Min första Tollare Zeb skaffade vi 2001, han fick vi ha hos oss i nästan 14 år. Han lärde mig mycket om rasen Tollare.

Jag är aktivitets- och medlemsansvarig i styrelsen och mycket engagerad i Tollarspecialen.  Har suttit i styrelsen sedan 2012 som suppleant . Jag är aktivitetsansvarig i Halland. Tycker det är väldigt roligt att hålla på med hundarna. Har startat på WT, Tollingjaktprov och lydnad.

Är Tollingjaktprovs provledare och kommissarie, Certifierad B-provs provledare och kommissarie, är även WT domare, provledare och kommissarie.


Suppleant, Exteriöransvarig – Per WigforssPerWigforss

Jag bor på en fantastisk gård i Hurva som ligger 2 mil norr om Lund. På gården bor jag tillsammans med min fru Annette, våra 2 tollarfärgade katter Svante & Doris samt naturligtvis våra 3 tollare Sandy, Vega och Tequila. Alla kommer från vår egen uppfödning och vår första valpkull tog vi 2005. Där behöll vi Sandy och vi tyckte hon hade så många bra egenskaper så vi startade Andjaktens 2008 och har hitintills haft 5 kullar.

Jag precis som min fru är uppvuxen med hundar men vår första tollare skaffade vi 2001 och har man en gång kommit i kontakt med en tollare så vill man aldrig ha någon annan ras. En mer mångsidig och smart hundras tror jag är svår att hitta. Vi apporteringstränar och viltspårar med våra tollare och sen tycker jag det är väldigt roligt att ställa ut dom. Vi har lyckats göra både Sandy och Vega till utställningschampions och Sandy har även blivit Dansk champion. Min förhoppning är att tollaren ska fortsätta kunna vara en exteriört vacker hund samtidigt som den ändå måste ha den exteriör som krävs för att den ska kunna fungera för det jobb den är framavlad för att göra.