Pälsvård

En Tollare kräver normalt sätt inte mycket mer pälsvård än regelbunden genomborstning/kamning av pälsen och en shamponering då och då. Men vill du ställa ut hunden så bör pälsen ha en ordentligt genomgång och trimning. Nedanstående text och bilder publicerades i Tollaren nr 4-89.

 

Så här trimmar man
Tollaren skall absolut inte ”se” trimmad ut och det är det som är svårigheten. Passa på och trimma riktigt ordentligt är hunden är i urfällning och inte skall på utställning på ett tag. Investera i en bra sax och var noga med att kamma hela tiden mellan klippen.
rasen-trimma-huvud

Den mycket tunna och flygiga pälsen runt öronen skall bort. Detta gör man med t.ex. en effilérsax. Likaså tas långa hårstån på öronlapparna bort. Man klipper ända ner i roten på pälsen.

Har hunden spretig päls på bröstet jämnas denna till. Man får dock inte ”skala” hunden. Tollaren skall ha tjock krage.

 

 

 

 

rasen-trimma-tassar

Tassarna klippes helt jämna med vass sax. Klipp även under tassen. Spretig päls upp på tassen tas bort med små klipp medhårs med effilérsaxen. Följ tassens form och klipp så nära trampdynan som möjligt. Glöm ej at klippa klorna!

 

 

 

rasen-trimma-hasor

 

”Byxorna” skall inte trimmas. Borta igenom och se bara till att inte långa testar hänger ned. Dessa tas i så fall bort. Bakbenen nedanför hasen trimmas så att de är släta och fian. Trimma bort allt som spretar.

En tollares svans skall ALDRIG trimmas. Den skall vara lång och yvig!