Nova Scotia Duck Tolling Retrieverklubben 2008

Nova Scotia Duck Tolling Retrieverklubben är rasklubben som representerar de hundägare som valt tollaren, Nova Scotia Duck Tolling Retrievern, som sin ras. Klubben, som vanligtvis benämns Tollarklubben, ingår som medlemsorganisation i specialklubben SSRK (Svenska Spaniel och Retrieverklubben). Klubben är öppen både för svenska och utländska medlemmar.

Klubben hade 1520 medlemmar den 31 december 2008, vilket är en ökning med 212 medlemmar jämfört med 2007. Tollarklubben har en hög anslutningsgrad jämfört med många andra rasklubbar.
Klubbmötet avhölls den 8 mars 2008 på Ekbacken i Katrineholm.

Styrelsen har under det gångna året sett ut på följande sätt:

Ledamöter:
Anna Fredriksson, Linköping, ordförande. Fr o m 080819 även JUM- och utbildningsansvarig.
Anders Wahlberg, Töre, vice ordförande och jaktansvarig. Fr o m 080818 även avelsansvarig.
Cecilia Bergling, Helsingborg, sekreterare.
Ulla Nilsson, Västerås, kassör.
Yvonne Altemark, Torslanda, avelsansvarig t o m 080818.
Maria Andersson, Vallberga, JUM- och utbildningsansvarig t o m 080819.
Ulrica Åström, Norberg, uppfödaransvarig t o m 080818.

Suppleanter (fr o m 080818 ordinarie ledamöter):
Louise Blomqvist, Vreta Kloster, specialenansvarig. Fr o m 080818 även uppfödaransvarig.
Susanne Holmberg, Haninge, medlems- och aktivitetsansvarig.
Maria Hedström, Täby, utställningsansvarig.

Klubbarbetet
Ordförande, sekreterare och kassör bildar AU för snabb behandling av ärenden mellan styrelsemötena. Styrelsen har förutom det konstituerande mötet i samband med klubbmötet haft åtta stycken protokollförda styrelsemöten under året. Fyra av dessa har varit telefonmöten. Klubben har även haft ett extra klubbmöte gällande forskningsfondens avskaffande. Man beslutade då, i likhet med ordinarie klubbmötet, att upplösa fonden och istället placera pengarna i ett eget konto som inte är knutet till en fond.

Anna Fredriksson och Susanne Holmberg representerade klubben vid SSRK:s fullmäktigemöte i maj.

2008 har ett stort antal löpande medlemsfrågor av olika karaktär behandlats.
Medlemsansvarig skickade tidigare ut ett välkomstbrev till de nya medlemmarna, undertecknat av klubbens ordförande. Den rutinen har återinförts för att ytterligare säkerställa att alla medlemmar hälsas välkomna. Medlemsansvarig skickar också kontaktuppgifter till distrikten och aktivitetsgruppens kontaktperson. Att ta emot och hälsa nya medlemmar välkomna skulle ligga på distriktsansvarig men det fungerar inte på samma sätt i hela landet. Vi försöker anpassa oss till de förutsättningar som finns, för att möta medlemmarnas behov.

Under året skulle införandet av de nya distrikten avslutas och distriktsansvariga skulle väljas där de saknades. Det är i stort sett genomfört. Vid årsskiftet saknades det ansvariga i ett distrikt - Västra Götaland. Det finns aktivitetsansvariga i alla grupper utom hos ”Tollare i norr”. Där hålls aktiviteterna igång av de två distriktsansvariga. Arbetet med att leta efter distriktsansvariga fortgår.

Guldapporten, priset som lyfter fram någon av våra eldsjälar, tilldelades denna gång Elina Blom som arbetat med layouten i tidningen Tollaren i mer än fem år. Hon var nominerad av ett flertal personer.

Tollarklubben har deltagit på ett flertal arrangemang med klubbens monter. Vid My Dog i Göteborg var montern bemannad under tre intensiva januaridagar. Detta med så stor framgång att den fick andra pris i tävlingen om bästa monter. Vid Hund2008 i Älvsjö vecklades på nytt de stora veporna upp. Intresset för rasen är stort och frågorna många. Även vid SSRK:s Spaniel och Retrieverdag i Backamo fanns Tollarklubben på plats med representanter. Vid Skånska Jakt- och Fiskemässan i Bosjökloster, Höör delade Sydtollarna monter med SSRK Södra där Sydtollarna även hade en tollinguppvisning båda dagarna.

Under året har samarbetet med övriga retrieverklubbar fortsatt. Diskussionerna har framför allt gällt möjligheter till gemensamt arbete när det gäller utbildning i olika former samt att försöka fånga upp ungdomar som är intresserade av våra raser.

Aktiviteter
Vår stora rasspecial, Tollarspecialen, hölls i år den 1-3 augusti på Gålö i Stockholms skärgård. Totalt deltog ca 365 hundar. Arrangörer var aktivitetsgruppen från södra Stockholm. Denna gång var ingen av traktens hundklubbar intresserade av att arrangera lydnad eller agility så aktivitetsgruppen fick stå som arrangör av alla delar av arrangemanget själva. Lydnad, agility och utställning hölls på fotbollsplanen vid campingen, jaktproven kunde arrangeras i skogarna alldeles intill. Workintestet var det enda man behövde bil för att ta sig till. Förutom alla de svenska deltagarna fanns även deltagande ekipage från Danmark, Finland, Norge, Holland, Polen, Schweiz, Tyskland och Österrike.

Tollarmästare: Tollarbos Kuta Lira Banjo, ägare Karin Juninger, Västerhaninge
Juniortollarmästare: Agrosofens Tipptoppa, ägare Helen Häggström, Skokloster
Lydnadstollare: Digby Tollers Perfect Burner, ägare Melanie Schubert, Tyskland
Agilitytollare: Jumping Sioux vom Lech-Toller Nest, ägare Friedrich Klaus, Tyskland
Viltspårstollare: TJH Njupavallens Puck, ägare Anita Johansson, Voxnabruk
Tollingjaktprovsmeriterade: LPI LPII Fjällrosens Simba, ägare Marie Israelsson, Matfors
Jaktprovsmeriterade: SUCH SLCH LPI LPII LPIII Lönnlövets Piggelin, ägare Anna Fredriksson, Linköping

Specialengruppen består av Anette Björgell, Annika Bergqvist, Louise Runnemark, Petter Jansson, Marie Eklöf samt specialenansvarig Louise Blomqvist från styrelsen. Gruppen har under året haft två telefonmöten och däremellan korrespondens via e-post. Arbetet fortsätter med att finna flera olika bra platser för specialen dit vi kan återkomma med jämna mellanrum. Gruppen har kommit fram till att det skulle underlätta för framtida arrangörer om man bildar kommittéer för specialens olika tävlingsmoment. Fr o m 2010 är det tänkt att det ska vara tollingjaktprov på Tollarspecialen.

Den populära Lagkampen arrangerades 2008 av Blekingetollarna i Karlshamn. Åtta lag från olika aktivitetsgrupper deltog och Masjävlarna från Dalarna avgick med segern.

För utställningsansvarig har 2008 dominerats av förberedelser inför Tollarklubbens stora officiella utställning den 4 juli. Det var en så kallad circuitutställning som hölls i samband med World Dog Show. Det har varit ett flertal träffar med övriga rasklubbar som anordnar circuitutställningar. Utöver arbetet inför circuiten pågick planeringen för kommande års officiella utställningar som planeras i Tollarklubbens regi.

De distrikts- och aktivitetsansvariga var särskilt inbjudna till Tollarlägret på kursgården Fliken i Norberg under helgen 13-15 juni. Helgen innehöll en utbildning i att arrangera workingtest. Även ett möte för distrikts- och aktivitetsansvariga och ett pass med hundsjukvård ingick. Lägret var ett sätt att skapa kontakter mellan dem som håller i aktiviteter ute i landet och är tänkt att bli en återkommande aktivitet.

Information
Vår högt värderade tidning Tollaren har utkommit med fyra nummer med Stina Liljegren som redaktör. Elina Blom hade layoutansvaret för årets tre första nummer. Till nummer fyra fick tidningen en ny layoutare i Ulrica Åström.

Klubbens hemsida (www.tollarklubben.org) är en välbesökt informationskälla på Internet under ständig utveckling. En webbkommitté ledd av Mervi Junttila gör en mycket värdefull insats för klubben.

Valpförmedlingen har under året skötts av Marica Ekstrand (t o m 080709) och Therese Ludvigsson.

En grupp bestående av Maria Hedström, Marie Eklöv och Gun Nilsson har under året arbetat med att ta fram Rasbok 2008 som planeras vara färdigt lagom till klubbmötet.

Avel och uppfödning
Vid årsskiftet 2008/2009 fanns 146 registrerade uppfödare som haft kull/-ar efter 1990. Sedan 1990 har det registrerats 5843 valpar och importer.
Under 2008 nyregistrerades 423 tollare (varav 14 importer) och 12 nya tollaruppfödare. Totalt registrerades 65 kullar efter 49 olika hanhundar och inavelsgraden ligger i snitt på 1,2% (samma som 2007).

Höftledsstatistiken släpar efter som vanligt eftersom hundarna normalt är ca 15 månader när de röntgas, men för hundar födda 2006 och 2007 kan man notera en viss ökning i antal avlästa A och en minskning av B- och C- avläsningar. Endast enstaka individer uppvisar grad D och E. Av de hundar som är födda 2006 har 10,4% grad C eller värre och för hundar födda 2007 är siffran 7,7% som uppvisar grad C eller värre. För armbågar är motsvarande siffra för hundar födda 2006 1,5% som diagnostiserats med AD (endast lindriga pålagringar) och för de hundar som är födda 2007 uppvisar ingen hund AD.

För ögon förekommer ett fåtal fall med katarakter men inget nytt PRA-fall hos någon ögonlyst hund född efter 2002, däremot finns det 6 hundar födda 2004-2006 som kommer att utveckla PRA enligt PRA-prcd-test. Av de hundar som testats för PRA-prcd födda 2000 eller senare är 63% A-hundar, 29% B-hundar (anlagsbärare) och 8% är C-hundar som kommer att utveckla PRA.

Avelskommittén har under halva året bestått av Ulrica Åström, Yvonne Altemark, Ingrid Larsson och Axel Sannö och från september endast av Ingrid Larsson och Axel Sannö.

Efter årsmötet 2008 fick klubben igenom med SKK att vi kan gå i god för gamla PRA-prcd-resultat med hjälp av hedersintyg från hundägarna. Klubben har under året deltagit i SSRK:s och SKK:s avelskonferenser, deltagit i ett möte och haft täta kontakter med SKK:s avelskommitté angående DNA-test för PRA-prcd.

JUM - Funktions- och mentalbeskrivning
Antalet genomförda funktionsbeskrivningar var 94 stycken. Året innan var det 102, vilket innebär en minskning med 8 hundar. Inom SSRK har arbetet fortsatt med att förnya och förbättra den nuvarande funktionsbeskrivningen. Förhoppningsvis kan den nya beskrivningen bli färdig under 2009.

2008 har 136 hundar deltagit i mentalbeskrivning (152 hundar år 2007), en hund har deltagit två gånger. 9 hundar har avbrutit beskrivningen. Antalet beskrivna hundar har sjunkit med 16 stycken jämfört med året innan.

Jakt
2008 var ett fantastiskt jaktligt år och åter igen har det slagits rekord i antalet tollare som startat på officiella jaktprov, totalt gjordes 153 starter, en ökning med smått otroliga 38%!

Tollingjaktprov:
Fem enkelprov och ett dubbelprov genomfördes. Totalt gjorde 58 hundar 82 starter (56 i nkl och 26 i ökl). Av dessa gick 69% till pris och 24% tog 1:a pris, vilket innebär en ökning av antalet hundar som gick till pris men en rejäl ökning av antalet hundar som gick till 1:a pris.

Årets högst meriterade hund på tollingjaktprov blev Fjällroosens Simba, ägd av Marie Israelsson, Matfors, med två 1:or i ökl och Simba blev därmed den andra hunden som är klar för praktiskt tollingjaktprov.

Retrieverjaktprov:
38 tollare gjorde totalt 71 starter (57 i nkl, 11 i ökl och 3 i ekl). 44% av dessa gick till pris, varav 10% var 1:a pris. Den högst meriterade hunden på retrieverjaktprov under året har erhållit ett 1:a pris i ökl: Tollartrollets Snöflinga, ägd av Anette Johansson, Holsbybrunn.
Under 2008 ombildades SSRK HS Tollingjaktkommitté och består nu av Sverker Haraldsson, ordförande (SSRK HS), Anders Wahlberg, utbildningsansvarig (Tollarklubben), Fredrik Sköld, avdelningsrepresentant (SSRK Dalaavdelning) och Erik Björne, domarrepresentant (SSRK JDF).

 

Styrelsen för Nova Scotia Duck Tolling Retrieverklubben

Anna Fredriksson Anders Wahlberg
Cecilia Bergling Ulla Nilsson
Louise Blomqvist Susanne Holmberg
Maria Hedström  


Copyright © Nova Scotia Duck Tolling Retriever Klubben