Avel och Hälsa

Avel & Hälsa

Tollaren är en frisk och sund hund, men den har som många andra raser även åkommor/sjukdomar som drabbar den. Det är viktigt att komma ihåg att varje hund kan bära på en sjukdom eller till och med bli sjuk trots att de har friska föräldrar. Klubbens uppfödare lägger mycket kraft på att föda upp så friska hundar som möjligt.

På den här sidan hittar du information om tankar runt genetisk mångfald i populationen och varför det är så viktigt, rekommenderade hälsoundersökningar inför avel, sjukdomar som förekommer i rasen, och hur du får din hund hälsotestad samt lite sammanställd statistik rörande hälsområdet.

Rasen har ett viktigt dokument kallat RAS (Rasspecifik Avels Strategi), som är en handlingsplan för rasens avel. RAS innehåller handlingsplan och mål för Populationen, Funktionsegenskaper, Vardagsmentalitet, Hälsa och Exteriör. Var femte år revideras RAS, och gör uppföljning på hur målen, som både är kortsiktiga som långsiktiga ligger till i populationen. Rasens avelspolicy kan ses som en kortfattat överblick över de avelsrekommendationer som klubben har och som grundar sig på RAS.

Målen med aveln är såklart att försöka förbättra rasens hälsa utan att tappa varken genetisk variation, den exteriöra delen, de funktionella egenskaperna eller den mentala delen. Sund avel kan förbättra situationen när det gäller både funktion, mentalitet och ärftliga sjukdomar. Genom att ta reda på sin egen hunds hälsa kan varje tollarägare hjälpa till att uppnå dessa viktiga mål. Så hjälp rasen och se till att få din hund höftleds- samt armbågsröntgad, och gärna även ögonlysa den också, även om den inte ska gå i avel. Det hjälper till att få en bra helhetsbild på hela populationen.

Du som har en hund som fått någon diagnos, snälla rapportera denna till både din uppfödare samt avelsansvarig. Avelsansvarig har såklart tystnadsplikt, och det är oerhört viktigt för rasen som helhet att få kunskap om någon åkomma/sjukdom blir mer utbredd i rasen, och på så vis kunna jobba på att försöka minska förekomsten i framtiden.

Har du funderingar så hör av dig till avelsansvarig