Presentation av styrelsen 2020

Ordförande – Mats VikerMatsViker

Jag heter Mats Viker, är 57 år och bor i Bromma, Stockholm. Jag och min fru, Susanne, har tre tollare där Älvis är far till Mixer som i sin tur är far till Pepz. Att äga hund har för mig flera positiva följder. Man möts av glädje när man kommer hem efter jobbet, man har en utmaning i själva träningen med hunden och dessutom innebär hundägandet ett stort socialt nätverk där hundarna har ger många nya vänner.

Jag tränar våra hundar för jakt, och deltar i jaktprov med blandad framgång. Med Älvis har jag gått mycket viltspår, en arbetsform som passar honom väldigt bra. Älvis är numer dock pensionerad och får bara vara hund och är väldigt nöjd med det. Min fru Susanne arbetar med hundarna i rallylydnad, nosework samt i utställningsringen, där jag känner mig mindre bekväm.

Jag har och haft en del uppdrag inom hundvärlden utöver Tollarklubben. Provledare, kommissarie, funktionär och skytt vid tollingjaktprov, testledare för Funktionsbeskrivning Retriever och jag har varit handledare för SKKs distansutbildning ”Hundens beteende” som genomförs via internet. Jag var revisor i Tollarklubben innan jag fick förtroendet som ordförande. Jag har deltagit i ett antal funktionärsträffar och fullmäktige inom SSRK, som Tollarklubbens delegat. Det händer också att jag med egen bössa deltar i olika fågeljakter. Jag är nu inne på mitt sjätte år som ordförande i klubben och tycker det är väldigt inspirerande och lärorikt.
Min roll i styresen är inte som specialist inom avel, hälsa, mentalitet, funktion, exteriörbedömning, tollingjaktprov, utbildning, RAS etc. För det finns det mycket kunnig specialistkompetens såväl inom som utanför styrelsen. Mitt uppdrag är snarare att hålla samman helhetsbilden och att alla i såväl styrelsen som klubben arbetar åt samma håll. Min ambition är att också att säkerställa arbetet med ekonomisk planering samt att vi har en bra dialog mellan styrelsen och klubbens alla uppfödare samt medlemmar. Jag har också en hel del kontakter med SSRK-organisationen, där det är av vikt att värna om Tollarklubben och Tollare som hundras. Tollarklubben är en förhållandevis liten klubb (även om det finns ett antal ännu mindre), vi motsvarar ca 5% av det totala antalet medlemmar i SSRK. Dock ska man ha i minnet att det finns några få raser som har väldigt stor andel av medlemmarna. Vartannat är det ett fullmäktigemöte inom SSRK där många viktiga beslut som berör eller kan beröra Tollaren och Tollarklubben väldigt mycket, dessa fullmäktigemöten är därför mycket viktiga för oss att vara aktiva på.

Att vara aktiv med hundträning är för mig en stor glädje av många olika slag. Dels är det fantastiskt att träna och få en teamkänsla med ett djur när man lyckas få hunden att göra rätt saker i träning, på prov och i den praktiska jakten. Dessutom innebär oftast hundträningen att man hamnar i en stor social umgängeskrets. Att träna med nya bekantskaper och därefter dricka en kopp kaffe tillsammans är mycket inspirerande.


Vice ordförande / Kassör – Carina Boijertz

Foto: Ebba Öjendal

Foto: Ebba Öjendal

Jag heter Carina Boijertz och blev på årsmötet vald till kassör efter några år som ledamot i tollarklubben, vilket blir en ny utmaning för mig. Har i många år varit aktiv inom SBK och är också nyvald ordförande i Höör Brukshundklubb, där jag länge varit aktiv som instruktör. Tidigare varit med i SBK Skånes distriktsstyrelse som sekreterare och har ett brinnande intresse för föreningslivet.

Första gången jag kom i kontakt med en tollare, var på Höör BK början av 1990-talet. En av instruktörerna hade fått en trevlig hund i sin kurs och hennes utmaning var att lära sig namnet på rasen. Jag var ju tvungen att se hur den såg ut och föll direkt för den. Det dröjde dock ett tag innan jag själv kunde skaffa en tollare, men 2003 kom Ted från Agrosofens kennel in i mitt liv. Vi hade turen att få komma med på en utbildning för räddningshundar och efter mycket slit blev Ted färdig räddningshund, med en mycket stolt matte.

Nästa tollare var Nixa från Vildandens kennel och jag tänkte också utbilda henne till räddningsthund. Men reglarna ändrades och man fick inte bo längre bort en tre timmar från Arlanda. Jag fick hitta på något annat att träna med Nixa och det blev lydnad, spår och sök. För några år sedan så började vi också med TJP och vi har startat i öppen klass. Nixa har gjort ett godkänt slutprov för Missing People i april och vi har redan varit ute på flera skarpa sök uppdrag efter försvunna personer.

I december 2015 kom Guldstjärna till mig och även hon kommer också från Vildandens kennel. Vi har börjat så smått att få in grunderna i lydnad och apportering. Om allt stämmer så kommer jag förhoppningsvis om några år, att få en kull efter henne.

Jag är med i styrelsens specialengrupp och hjälper till med att få detta stora arrangemang att fungera. Hoppas jag träffar er alla i Forsvik!


Sekreterare – Åsa Roosqvist

Jag heter Åsa Roosqvist och bor i Staffanstorp i Skåne med min sambo Sverker Haraldsson. Hos oss bor också mina två barn Melker och Tea och Sverkers son Sam. I vår familj ingår också tre stycken tollare:  Knyst (Aktivivas Primero D’Nash) och Noice (Digby Tollers Daytona) som är mina och Storm (River Fox Storm af Kolfix) som är Sverkers.

Jag kommer ursprungligen från Boden, uppvuxen med både häst och hund. Men det var framförallt hästarna som var mitt liv och en av anledningarna att jag flyttade till Skåne, för alla tränings- och tävlingsmöjligheter och de korta avståndens skull. Idag, när jag bara håller på med hund och jaktträning, så är träningsmöjligheterna ungefär lika var man än befinner sig i landet. Här i söder har vi kanske lite längre säsong- ialla fall för vattenarbete 🙂

Den första tollaren kom in i mitt liv 1998 och med Morris (Tollartrollets Springwater) öppnades porten till hundvärlden i allmänhet och tollarvärlden i synnerhet. 2006 skaffade jag en ”egen” tollare, Piper (Digby Tollers Power King) som tog mig in i tollingjaktens underbara värld! Med Piper fick jag också möjlighet att gå med som hundförare på en del jakter och sen var jag fast även där. Istället för norrländsk älgjakt är de nu bara fågeljakt som gäller.

Jag är utbildad provledare för tollingjaktprov, är engagerad som provledare ett par gånger om året för ssrk södras tollingprov och jag är är dessutom med i Tollarspecialens tollingjaktteam och är med och ordnar proven på Tollarspecialen. Jag dömer även apporteringstest och har jobbat i redaktionen på tidningen Tollaren i några år innan jag blev invald i styrelsen.  Till vardags jobbar jag på Malmö Universitet som adjunkt i matematikdidaktik och utbildar blivande lärare i matematik.


PR-infoansvarig -Lars Annergård

Jag heter Lars Annergård, är 64 år. Tillsammans med min fru Nina bor jag på Fågelbro Gård i den lilla byn Ola, mitt mellan Alunda och Knutby i Uppland. Vi har två tollarbröder; Pajas och Bonus som är födda 2015 och 2017. Under många år har jag hållit på med djur. När jag var liten hade vi en tax som lärde mig att trägen vinner. Jag har senare haft tre hästar, en labbe, höns och katter. För 7 år sedan tog Nina med mig till en av uppfödarna hon känner sedan tidigare, och tänk vilket sammanträffande! Hon råkade just då ha en kull med sex veckors tollarvalpar! Man kan absolut säga att jag blev såld! Just då saknade vi möjlighet att ha hund, men vi lånade ofta en jaktlabbe på helgerna och semestern. Var även hundvakt några gånger åt en tollare. Men ödet hade en annan väg utstakad och rätt som det var föll alla bitar på plats, så att vi kunde köpa Pajas. Man kan lätt säga att våra hundar är vad dom heter: en Pajas och en Bonus.

Vi tränar för TJP och jag har en fantastisk Pajas i tollingarbetet, men sen ska det andra fungera och då passar inte alltid en pajas in. Men han har väldigt roligt. Våra mål med hundarna är att starta TJP, vilket har skett med Bonus. När det gäller Pajas, har vi från dag ett satt 2020 som mål för provstart. Vi såg ju tidigt vilken personlighet han har.

Jag har under 2018 genomgått Svenska Kennelklubbens distansutbildning ” Hundens Beteende” som var mycket lärorikt. Tillsammans med Pajas genomgår jag även utbildning i avancerat specialsök hos Hundcampus i Hällefors. Jag ser fram emot att arbeta tillsammans med övriga i styrelsen och framför allt med er medlemmar i Tollarklubbens framtida utmaningar. Några/många av er kommer säkert höra av mig på ett eller annat sätt. Jag hoppas att, om ni har några funderingar, ideer eller tankar om information och PR, hör av er till mig på ett eller annat sätt.


Jaktansvarig – Robin Kinnunen

Jag heter Robin och är 28 år och bor i Backmo utanför Hudiksvall, tillsammans med min sambo och våra två hundar. Och väntar på en liten flicka som kommer i december.

Jag är uppvuxen med hundar och jakt och har haft olika hundar i familjen genom åren. För ca 8 år sen började vi känna att vi ville ha en egen hund, det självklara valet var från början en jämthund. Men efter att fått upp ögonen för den allsidiga rasen tollare var vi sålda. Vi fick flera uppmaningar om att tollaren var en svår ras och mycket krävande, ingen förstagångs hund helt enkelt. Och efter att flertalet gånger hört att vi skulle kolla på någon annan ras, så var det klart, vi skulle ha en tollare. Efter ca 2 år och mycket uppmaning om att vi var för unga, fick vi äntligen 2014 våran Njupavallens Singo, det hjälper att vara envis från början. Nu har vi även vårt charmtroll Mogge på 4 månader som är från Gunzeal´s där Singo är fader till kullen.

För mig är hundarna i första hand en jakthund, och är alltid med när vi både jagar och fiskar.

Jag har jagat allt möjligt sedan jag var 4 år och fick följa med min farfar på älgjakt och har inte missat en älgjakt sedan dess, så med viss ironi kan ja säga att ja jagat 24 år trots att jag ”bara” är 28 år.

Min stora passion inom dom olika grenar som finns att tävla och starta i så har jag fastnat för just tollingjaktproven och tycker det är speciellt roligt att se andra hundar jobba. Jag och Singo har hunnit med viltspår, utställning, och TJP NKL, han är även min tjänstehund (patrullhund) inom hemvärnet.
Jag hoppas jag ska kunna bidra till något bra för rasen och tackar för förtroendet!


marina_mentalitetsansvAktivitets-, mentalitets- och funktionsansvarig – Marina Johnsson

Jag bor i Vendelsö, som ligger två mil söder om Stockholm med mina tre barn som är födda 1994, 1997 och 2001. I vår familj finns även mina tre tollarkillar Ozzy, förr 2007 och är från Tollarbos kennel, Kenzo som är född 2010 från Aktivivas kennel och Lazer som är född 2013 som är Kenzos son från Koppeldragets kennel.

Jag är uppvuxen med hund och hade länge velat ha hund igen, men så länge barnen var små fick vi vänta. Barnen blev större och vi började återigen prata om att skaffa hund. Vi åkte och tittade på en funktionsbeskrivning och blev helt sålda på dessa fina ”rödtottar” som for runt i skogen. En hund i lagom storlek, allsidig och som har en otrolig arbetslust. Så jag tog kontakt med olika kennlar och efter mycket letande så kom Ozzy in i vår familj i april 2007.
Ozzy är en jättehärlig kulle med en härlig attityd och mycket motor i. Vi har hunnit med en hel del under dessa år: vi har gått till pris på tollingjaktprov, blivit godkända i anlagsklass viltspår och har ett 1a pris i lydnadsklass I.
Nästa familjemedlem, Kenzo, kom till vår familj i mars 2010. Vår härlige gosebjörn, som älskar att jobba för sin matte. Kenzo och jag har varit på utställningar i både Sverige och Norge vilket har resulterat i att han är både svensk och norsk utställningschampion med CACIB. Vi har också lyckats på tollingjaktproven där vi är uppe i elitklass.
2013 föddes då Lazer, Kenzos son. Ett beslut av att behålla en valp från denna kombination var inte så svårt att ta. Lazer är en superhärlig kille som tar för sig av det mesta. Väldigt kaxig men mycket duktig på att apportera saker, både på gott och ont. Vad han än hittar så kommer han med det, och är jättenöjd över sin prestation. Målet med Lazer är att vi ska starta på tollingjaktprov.


Avelsansvarig – Therese KnutssonThereseKnutsson

Jag bor tillsammans med mina charmtroll i ett liten stuga strax utanför Hjärsås i Skåne! En blandad flock av gammalt och ungt, tikar o hanar! Redan 1983 då jag för första gången såg artikeln i hundsport om ”Tollaren – hundvärldens glada pajas”, kände jag att det var en sådan hund ville ha! Efter lite övertalning och praktiskt jobb med familjens dåvarande Newfoundlandshund, för att övertyga föräldrarna att jag klarade av att ha egen hund, så blev då min dröm till slut sann.

1990 flyttade min Bobbi hem till mig. Han – ett charmtroll utan dess like som redan då gav mig gråa hår, då han egentligen var allt för svår för mig som då var 14 år gammal. Genom åren lärde Bobbi mig oerhört mycket om hund, kommunikation, inlärning och beteende. Bobbi gav mig så oerhört mycket och sen rullade det bara på inom hunderiet med tävlingar, kurser, utbildningar och fördjupningar inom alla möjliga områden för hundar. Så underbart kul denna resan och det här äventyret är!!

Första tiken, Mhellanni, kom 1995, efter att ha träffat Mhellannis far på en utställning i Norge. Jag blev helt såld, en valp efter Rockie, som fadern hette, skulle jag bara ha!! Efter tips från Steinar (Rockies ägare) kom jag i kontakt med Pia Hellman på dåvarande River Duck’s kennel, och Mhellanni flyttade hem till mig, då jag fick äran att vara fodervärd till en vitbläst virvelvind full av glädje. Tack vare Pias hjälp och mentorskap, så lärde jag mig en hel massa roligt och intressant inom avel, eftersom Mhellanni blev min första erfarenhet inom uppfödning! Genom åren har resan som hundägare och uppfödare med valpköpare och vänner varit både rolig och intressant, men den har även bjudit på en del motgångar, lärdomar och sorger när det inte blir som man hoppats på. Men allt detta stärker i alla fall mig om att försöka ytterligare att fördjupa mig kunskapsmässigt för att försöka ge valpköparna en hund som vi alla känner den som – ”hundvärldens glada pajas”.

Att ta tillvara på tollarens alla härliga egenskaper och försöka bevara den med dess ursprungliga arbetsuppgifter som bl a; tjuvjägarhund och apportör likaväl som att försöka förbättra bitar i rasen och i aveln där det finns svagheter är något som jag tycker är oerhört viktigt, intressant och roligt. Ibland misslyckas man och ibland lyckas man gissa sig till vad genetiken har att erbjuda i en kombination, men det är alltid med hjärta och själ som man försöker bevara tollaren som den härliga arbetande hund den är, en bra apportör är en ypperlig allroundhund!

De sista åren har det blivit mindre och mindre tävlande för min del, men jag älskar fortfarande att träna hund och jag har svårt att finna en annan ras som är så rolig att träna som tollaren är enl mitt tycke. Den har sitt eget lilla tänk, som gärna utnyttjar en ibland, och ibland överraskar den när man minst anar det. Alla individer har sin charm och personlighet och hjälper mig att utvecklas som tränare för att nå mitt mål tillsammans med hunden. Att sen dessutom får uppleva flockdynamik och kommunikation mellan individerna är jag oerhört glad och tacksam över men jag är också fascinerad över vilket härligt kroppsspråk de har och hur oerhört fina och tydliga de är i sina nyanser och sin kommunikation sinsemellan.


Suppleant, RAS-ansvarig – Helena NäslundHelena

Jag heter Helena Näslund, är 80-talist och bor i Åkers Stycke-bruk i Sörmland. Har haft tollare sen 1993, då vår familj skaffade vår första tollare som hette Hobbe. Sen, när det var dags för min första egna hund, så blev det självklart en tollare igen. År 2006 kom ”Qinsi” Agildes Dreamquill och efter nått år flyttade även ”Nea” Sunlit Negil Debsemil in. Har även haft tollare tillsammans med min före detta sambo. Är just nu hundlös för tillfället, men vem vet vad som händer i framtiden…

Har tidigare även fött upp några kullar som delägare i Agildes kennel. Mina största intressen inom hunderiet är etologi, genetik, berikning och hundrasen/er som helhet.
Har tidigare tävlat inom olika grenar på olika nivåer, men främst brunnit för lydnad och praktiskt arbete.

Är utbildad instruktör, samt har utbildat mig inom hund både på universitet och inom SKKs organisationen. Tycker om att gå fortbildningar inom specialintriktade ämnen och allmänna bildningar, för att få ett bevarande och utvecklande perspektiv på hunden som helhet, det inspirerar mig!
Utöver som förtroendevald i styrelsen, så var jag tidigare under sju år med i Specialengruppen som Lydnadsansvarig på Tollarspecialen. 
Till vardags så är jag utbildad Behandlingspedagog och arbetar därefter.
Ser fram emot att tillsammans arbeta för rasens bästa!

GunlizBengtssonSuppleant, Tollarspecialansvarig – Gunliz Bengtsson

Jag bor i Skogaby i Halland med min man och mina två hundar Zimba och Gabriel. . Min första Tollare Zeb skaffade vi 2001, han fick vi ha hos oss i nästan 14 år. Han lärde mig mycket om rasen Tollare.

Jag är aktivitets- och medlemsansvarig i styrelsen och mycket engagerad i Tollarspecialen.  Har suttit i styrelsen sedan 2012 som suppleant . Jag är aktivitetsansvarig i Halland. Tycker det är väldigt roligt att hålla på med hundarna. Har startat på WT, Tollingjaktprov och lydnad.

Är Tollingjaktprovs provledare och kommissarie, Certifierad B-provs provledare och kommissarie, är även WT domare, provledare och kommissarie.

.

.


Suppleant, Exteriöransvarig – Sofie Ertzinger

Jag heter Sofie Ertzinger, är 28 år och bor i Löddeköpinge, Skåne. Jag och min man, Filip, har två tollare: J LP I LP II RLD N RLD F RLD A RLD M SE U(U) CH DK CH(U) Agildes M&M Taste Like Smash ”Lexus” och hans ena son SE U(U) CH DK CH(U) Agildes Smashing Lexid ”Aston”.

Jag är leg. ämneslärare i svenska och historia och arbetar sedan min examen på en gymnasieskola i norra Skåne. Jag är utbildad rallylydnadsdomare och certifierad instruktör inom svenska brukshundklubben.

Hund har funnits i min familj sedan jag var tonåring, då av rasen Cocker Spaniel. Drömmen om en tollare föddes en gång då jag såg en tjej på promenad med sin röda vän. Lexus kom in i mitt och min mans liv en kort tid efter att vi hade flyttat ihop och numera kan vi inte tänka oss ett liv utan minst en tollare.

Då tollaren är en mycket mångsidig ras håller vi på med allt ifrån jakt (både praktisk och tollingjaktprov) och viltspår till lydnad och rallylydnad samt utställning. Mitt intresse för just exteriör och utställning utvecklades i takt med att jag provade att ställa ut Lexus som valp. Till en början var resultaten inte vad jag hade hoppats på men så småningom växte både jag och Lexus ”in i ringen”. Idag har jag, tillsammans med både Lexus och Aston, samlat på mig utställningsresultat värda att nämnas. Förutom att båda två är svenska- och danska utställningschampions har vi också samlat på oss ett flertal BIR/BIM, BIS-placeringar på nationell utställning (SSRK), BIS-junior, bästa hane och BIM på Tollarspecialen 2018, dubbla kvalificeringar till Cruft´s samt fina placeringar på både svensk- och dansk vinnarutställning.

Jag ser fram emot arbetet som exteriöransvarig i tollarklubben och tackar ödmjukast för förtroendet. Min förhoppning är att tollaren ska fortsätta vara en hund som exteriört både kan utmana de andra retriever-raserna när det gäller BIG- och BIS-placeringar samt kunna utföra det arbete som den är framavlad för.