Presentation av styrelsen 2023

Ordförande – Mats Viker

Jag heter Mats Viker, är 61 år och bor på en liten gård utanför samhället Bettna i Södermanland, mellan Nyköping och Katrineholm dit vi flyttade i december 2020. Jag och min fru, Susanne, har just nu tre tollare där vi de lite äldre Mixer och Pepz samt vårt nytillskott Stones. Vi hade även tidigare Mixers far, Älvis, men han har gått över regnbågsbron. I familjen har vi också en Springer spaniel, Flipp.

Att äga hund har för mig flera positiva effekter. Man möts av glädje när man kommer hem efter jobbet, man har en utmaning i själva träningen och utvecklingen av hunden och dessutom innebär hundägandet ett stort socialt nätverk där hundarna ger många nya vänner.

Vi tränar våra hundar för jakt, och deltar i jaktprov med blandad framgång. Jag arbetar också med hundarna i den praktiska jakten när tillfälle ges. Susanne arbetar med hundarna i rallylydnad, nosework samt i utställningsringen, där jag känner mig mindre bekväm.

Jag har och har haft en del uppdrag inom hundvärlden utöver Tollarklubben. Provledare, kommissarie, funktionär och skytt vid tollingjaktprov, testledare för Funktionsbeskrivning Retriever och jag har varit handledare för SKKs distansutbildning ”Hundens beteende” som genomförs via internet. Jag är också numera tollingjaktprovsdomare. Jag var revisor i Tollarklubben innan jag fick förtroendet som ordförande, en post jag nu haft i snart nio år. Jag arbetar aktivt med att stärka Tollarens och Tollarklubbens roll inom SSRK, och har varit involverad i arbetsgrupper och deltagit aktivt på SSRKs fullmäktigemöten. Jag tycker om det ideella arbetet och fritiden får ytterligare en dimension med möten med människor om gemensamma intressen.

Min roll i styrelsen är inte som specialist inom avel, hälsa, mentalitet, funktion, exteriörbedömning, tollingjaktprov, utbildning, RAS etc. För alla dessa områden finns det mycket kunnig specialistkompetens såväl inom som utanför styrelsen. Mitt uppdrag ser jag snarare som att hålla samman helhetsbilden och att alla i styrelsen och klubben arbetar åt samma håll. Min ambition är också att säkerställa arbetet med ekonomisk planering, samt att ha en bra dialog mellan styrelsen och klubbens alla medlemmar. Dessutom som jag beskriver ovan arbeta för Tollaren och Tollarklubben inom SKK- och SSRK-organisationen, att bygga kontakter och relationer med de övriga 11 rasklubbarna inom SSRK är också viktigt.

För mig är det viktigt med delaktighet samt att alla medlemmar får möjlighet att göra sin röst hörd. Alla medlemmar är lika viktiga, att få med de som kommer in som nya är extra viktigt. Alla ska känna sig välkomna i Tollarklubben. Jag är alltid intresserad av att få synpunkter och tankar till mig från alla medlemmar.


Vice ordförande – Mikael Knös

Jag heter Mikael Knös och bor strax utanför Uppsala. Jag bor med min sambo Emma och våra två barn Albert och Märta. Vi har idag två tollarhanar, Melvin och Bosse.

Vi skaffade vår första hund 2010, en tysk spets som hette Frans, och vår första tollare Melvin 2013. Med Melvin hade jag egentligen inga ambitioner att starta på jaktprov, men intresset växte fort och rätt som det var så stod jag där på mitt första prov. 2018 flyttade också Bosse hem till oss och med en hund till så blev det ännu mera hundträning och ännu mindre annat.  

I övrigt så gillar jag all form av friluftsliv och förutom hundträning så är hundarna ett givet sällskap på både vandringar och i skidspåren. Till vardags arbetar jag som snickare och har alltid haft ett intresse för det praktiska och har även ett stort intresse för båtar och båtliv.

 


Kassör – Carina Boijertz

Jag heter Carina Boijertz och bor i Höör mitt i Skåne, med min två tikar.

Jag har varit kassör några år och innan dess var jag utbildningsansvarig.
Det är roligt att vara med i styrelsen, där alla är väldigt engagerade.

Hjälper även till på Specialen och på TJP.

Jag har alltid gillat föreningslivet och är även med i SBK Skånes distriktsstyrelse.

Missing Poeple ligger mig också varmt om hjärtat och är med på sök.

Min första Tollare var Agrosofens Bongo (Ted) som kom till mig hösten 2003. Ted utbildade jag till räddningshund. Stor utmaning, men fick med mig mycket hundkunskap och hur man samarbetar i grupp. Jätterolig utbildning!

Vildandens Nix af Snoddax (Nixa) var min andra tollare. Liten snabb tik, som jag tävlade sök och lydnad med. Startade också på TJP nkl. Nixa blev godkänd som sökhund för Missing People.

Vildandens Guldstjärna af Gremir (Stjärna), född 2015. Har varit godkänd för sök inom Missing Poeple, men har inte gjort funktionsprov de sista åren då hon har haft valpar.

Specialsök tycker både hon och jag är väldigt roligt.

Fick registrerat kennelnamnet Stjärnstoft 2021. Stjärna har fått en kull 2021 och en kull 2022. Från sista kullen behåll jag en tik, som heter Stjärnstoft Toti Dal Monte (Totti).

Totti har mycket energi, så det skall bli roligt att se vad det blir av henne.


Sekreterare – Åsa Roosqvist

Jag heter Åsa Roosqvist och bor i Staffanstorp i Skåne med min sambo Sverker Haraldsson. Hos oss bor också mina två barn Melker och Tea och Sverkers son Sam. I vår familj ingår också tre stycken tollare:  Noice (Digby Tollers Daytona) och Noice´s son Buller (Vildandens Buller o Bång af PegNo) som är mina och Storm (River Fox Storm af Kolfix) som är Sverkers.

Jag kommer ursprungligen från Boden, uppvuxen med både häst och hund. Men det var framförallt hästarna som var mitt liv och en av anledningarna att jag flyttade till Skåne, för alla tränings- och tävlingsmöjligheter och de korta avståndens skull. Idag, när jag bara håller på med hund och jaktträning, så är träningsmöjligheterna ungefär lika var man än befinner sig i landet. Här i söder har vi kanske lite längre säsong- ialla fall för vattenarbete 🙂

Den första tollaren kom in i mitt liv 1998 och med Morris (Tollartrollets Springwater) öppnades porten till hundvärlden i allmänhet och tollarvärlden i synnerhet. 2006 skaffade jag en ”egen” tollare, Piper (Digby Tollers Power King) som tog mig in i tollingjaktens underbara värld! Med Piper fick jag också möjlighet att gå med som hundförare på en del jakter och sen var jag fast även där. Istället för norrländsk älgjakt är de nu bara fågeljakt (främst på and och gås) som gäller. 

Jag är utbildad provledare för tollingjaktprov, är engagerad som provledare ett par gånger om året för ssrk södras tollingprov och jag är är dessutom med i Tollarspecialens tollingjaktteam och är med och ordnar proven på Tollarspecialen. Jag dömer även apporteringstest och har jobbat i redaktionen på tidningen Tollaren i några år innan jag blev invald i styrelsen.  Till vardags jobbar jag på Malmö Universitet som adjunkt i matematikdidaktik och utbildar blivande lärare i matematik.


Jaktansvarig – Malin Kånåhols


Aktivitetsansvarig, samt ansvarig för funktion och mentalitet – Monika Levisson

Jag heter Monika Levisson och bor i Leksand med min man Erik och våra två barn Emil och Martin. Tillsammans med oss bor vår tollarkille Milou, Gunzeals Agent Bourne och vår huskatt Hugo. Erik jagar sedan många år och under vintern 20/21 har jag och äldste sonen tagit jägarexamen.

Jag har hela mitt liv omgivit mig av djur av alla olika slag och innan barnen kom var jag en inbiten hästtjej. När barnen blev lite äldre så kände vi oss åter redo för en hund i vårt liv. Vi har tidigare haft Tyska jaktterriers, men fick upp ögonen för tollaren.

Så sommaren 2018 flyttade han hem till oss vår fina kille.
Vi tränar mycket viltspår och Milou används till praktiskt eftersök. Jag tycker det är helt fantastiskt att tillhöra hundvärlden, så mycket roligt att träna på och tävla om man vill. Jag tränar för att starta på tollingjaktprov så småningom och hänger gärna med på andra hundaktiviteter. Jag har fått så många nya vänner genom Milou och har så roligt med honom och alla aktiviteter vi gör tillsammans.

Jag är ny i tollarvärlden men har fått ett så fint bemötande varhelst jag möter Tollare och deras människor. Jag tackar för förtroendet och ska göra mitt bästa för klubben och styrelsearbetet.


Avelsansvarig – Therese KnutssonThereseKnutsson

Jag bor tillsammans med mina charmtroll i ett liten stuga strax utanför Hjärsås i Skåne! En blandad flock av gammalt och ungt, tikar o hanar! Redan 1983 då jag för första gången såg artikeln i hundsport om ”Tollaren – hundvärldens glada pajas”, kände jag att det var en sådan hund ville ha! Efter lite övertalning och praktiskt jobb med familjens dåvarande Newfoundlandshund, för att övertyga föräldrarna att jag klarade av att ha egen hund, så blev då min dröm till slut sann.

1990 flyttade min Bobbi hem till mig. Han – ett charmtroll utan dess like som redan då gav mig gråa hår, då han egentligen var allt för svår för mig som då var 14 år gammal. Genom åren lärde Bobbi mig oerhört mycket om hund, kommunikation, inlärning och beteende. Bobbi gav mig så oerhört mycket och sen rullade det bara på inom hunderiet med tävlingar, kurser, utbildningar och fördjupningar inom alla möjliga områden för hundar. Så underbart kul denna resan och det här äventyret är!!

Första tiken, Mhellanni, kom 1995, efter att ha träffat Mhellannis far på en utställning i Norge. Jag blev helt såld, en valp efter Rockie, som fadern hette, skulle jag bara ha!! Efter tips från Steinar (Rockies ägare) kom jag i kontakt med Pia Hellman på dåvarande River Duck’s kennel, och Mhellanni flyttade hem till mig, då jag fick äran att vara fodervärd till en vitbläst virvelvind full av glädje. Tack vare Pias hjälp och mentorskap, så lärde jag mig en hel massa roligt och intressant inom avel, eftersom Mhellanni blev min första erfarenhet inom uppfödning! Genom åren har resan som hundägare och uppfödare med valpköpare och vänner varit både rolig och intressant, men den har även bjudit på en del motgångar, lärdomar och sorger när det inte blir som man hoppats på. Men allt detta stärker i alla fall mig om att försöka ytterligare att fördjupa mig kunskapsmässigt för att försöka ge valpköparna en hund som vi alla känner den som – ”hundvärldens glada pajas”.

Att ta tillvara på tollarens alla härliga egenskaper och försöka bevara den med dess ursprungliga arbetsuppgifter som bl a; tjuvjägarhund och apportör likaväl som att försöka förbättra bitar i rasen och i aveln där det finns svagheter är något som jag tycker är oerhört viktigt, intressant och roligt. Ibland misslyckas man och ibland lyckas man gissa sig till vad genetiken har att erbjuda i en kombination, men det är alltid med hjärta och själ som man försöker bevara tollaren som den härliga arbetande hund den är, en bra apportör är en ypperlig allroundhund!

De sista åren har det blivit mindre och mindre tävlande för min del, men jag älskar fortfarande att träna hund och jag har svårt att finna en annan ras som är så rolig att träna som tollaren är enl mitt tycke. Den har sitt eget lilla tänk, som gärna utnyttjar en ibland, och ibland överraskar den när man minst anar det. Alla individer har sin charm och personlighet och hjälper mig att utvecklas som tränare för att nå mitt mål tillsammans med hunden. Att sen dessutom får uppleva flockdynamik och kommunikation mellan individerna är jag oerhört glad och tacksam över men jag är också fascinerad över vilket härligt kroppsspråk de har och hur oerhört fina och tydliga de är i sina nyanser och sin kommunikation sinsemellan.


Uppfödaransvarig – Romy Jonsson

Jag heter Romy Jonsson och bor tillsammans med min familj och hundar i Bredaryd, Småland. Min flock består av 11 åriga Sammy, 6 åriga Akira och syskonen Aiofe och Leya, 4 år. En härlig blandning av personligheter och viljor, men framför allt en otrolig glädjekälla i mitt liv.  

Jag kommer från början från Tyskland men flyttade 1998 till Sverige för kärlekens skull. Jag har alltid tyckt otroligt mycket om djur och skaffade 2014 min första hund. Väldigt snabbt efter det fattade jag tycke för apportering och snöade då in mig på hundrasen tollare. Alla hjärtans dag 2018 förgylldes vårt liv med vår första tollare, min tik Akira. 

 Vi tränar främst tolling, apportering, viltspår och specialsök, men har även testat på rallylydnad och agility. Men hjärtat brinner solklart för apporteringen. Utöver att träna mina egna hundar älskar jag att se andra ekipage utvecklas vilket jag har möjlighet till i och med att jag är certifierat inom SBK för allmänlydnad och specialsök. 

I och med min stora kärlek till rasen och alla härliga individer jag har fått träffa under de gångna åren har mitt intresse för uppfödning och rasens utveckling vuxit sig allt större. Jag fick förmånen att närvara och stötta upp vid ett flertal valpningar och därmed var sista pusselbiten på plats. Jag gick SKK’s uppfördarutbildning för att bli ännu mera införstådd i vad man som uppfödare ger sig in på. Förra året ansökte jag om kennelnamn som sedan februari i år är officiell. Första Kennelkonsulentbesöket är också avklarat och numera väntar jag på att uppfödningens resa kan påbörjas på riktigt.  


Tollarspecialansvarig – Gunliz Bengtsson

Jag bor i Skogaby i Halland med min man Lasse och våra två hundar Zappa och hans son Bozz. Min första Tollare Zeb skaffade vi 2001 och han följdes snart av två till Zimba och Gabriel. Dom tre lärde mig mycket om rasen Tollare. Vi gjorde nog alla nybörjarfel som går att göra med Zeb. Men någon klok person har sagt att ”det är av misstagen man lär sig” och det är så sant. Lasse sköter jaktträningen och jag finliret tex rallylydnad med våra hundar.

Jag är Specialen ansvarig i styrelsen och håller i Tollarspecialen. Har suttit i styrelsen sedan 2012 först som suppleant men är numera ledamot. Jag är aktivitetsansvarig i Halland. Tycker det är väldigt roligt att hålla på med hundarna. Har startat på WT, Tollingjaktprov, lydnad och rallylydnad.För tillfället så tränar och tävlar jag i rallylydnad med Zappa.

Är Tollingjaktprov provledare och kommissarie. kommissarie.

.

.


Exteriöransvarig – Vakant