Presentation av styrelsen 2024

Ordförande – Mats Viker

Jag heter Mats Viker, är 61 år och bor på en liten gård utanför samhället Bettna i Södermanland, mellan Nyköping och Katrineholm dit vi flyttade i december 2020. Jag och min fru, Susanne, har just nu två tollare där vi den lite äldre Mixer samt vårt nytillskott Stones som är unghund ännu. Vi hade även tidigare Mixers far, Älvis, och hans son Pepz men de har bägge gått över regnbågsbron. I familjen har vi också en Springer spaniel, Flipp.

Att äga hund har för mig flera positiva effekter. Man möts av glädje när man kommer hem efter jobbet, man har en utmaning i själva träningen och utvecklingen av hunden och dessutom innebär hundägandet ett stort socialt nätverk där hundarna ger många nya vänner.

Vi tränar våra hundar för jakt, och deltar i jaktprov med blandad framgång. Jag arbetar också med hundarna i den praktiska jakten när tillfälle ges.

Jag har och har haft en del andra uppdrag inom hundvärlden utöver Tollarklubben. Provledare, kommissarie, funktionär och skytt vid tollingjaktprov, testledare för Funktionsbeskrivning Retriever och jag har varit handledare för SKKs distansutbildning ”Hundens beteende” som genomförs via internet. Jag är också numera tollingjaktprovsdomare. Jag var revisor i Tollarklubben innan jag fick förtroendet som ordförande, en post jag nu har för mitt tionde år. Jag arbetar aktivt med att stärka Tollarens och Tollarklubbens roll inom SSRK, och har varit involverad i flera arbetsgrupper inom SSRK och deltagit aktivt på SSRKs fullmäktigemöten. Jag tycker om det ideella arbetet och fritiden får ytterligare en dimension med möten med människor om gemensamma intressen.

Min roll i styrelsen är inte som specialist inom avel, hälsa, mentalitet, funktion, exteriörbedömning, tollingjaktprov, utbildning, RAS etc. För alla dessa områden finns det mycket kunnig specialistkompetens såväl inom som utanför styrelsen. Mitt uppdrag ser jag snarare som att hålla samman helhetsbilden och att alla i styrelsen och klubben arbetar åt samma håll. Min ambition är också att säkerställa arbetet med ekonomisk planering, samt att ha en bra dialog mellan styrelsen och klubbens alla medlemmar. Dessutom som jag beskriver ovan arbeta för Tollaren och Tollarklubben inom SKK- och SSRK-organisationen, att bygga kontakter och relationer med de övriga 11 rasklubbarna inom SSRK är också viktigt.

För mig är det viktigt med delaktighet samt att alla medlemmar får möjlighet att göra sin röst hörd. Alla medlemmar är lika viktiga, att få med de som kommer in som nya är extra viktigt. Alla ska känna sig välkomna i Tollarklubben. Jag är alltid intresserad av att få synpunkter och tankar till mig från alla medlemmar.


Vice ordförande – Mikael Knös

Jag heter Mikael Knös och bor strax utanför Uppsala. Jag bor med min sambo Emma och våra två barn Albert och Märta. Vi har idag två tollarhanar, Melvin och Bosse.

Vi skaffade vår första hund 2010, en tysk spets som hette Frans, och vår första tollare Melvin 2013. Med Melvin hade jag egentligen inga ambitioner att starta på jaktprov, men intresset växte fort och rätt som det var så stod jag där på mitt första prov. 2018 flyttade också Bosse hem till oss och med en hund till så blev det ännu mera hundträning och ännu mindre annat.  

I övrigt så gillar jag all form av friluftsliv och förutom hundträning så är hundarna ett givet sällskap på både vandringar och i skidspåren. Till vardags arbetar jag som snickare och har alltid haft ett intresse för det praktiska och har även ett stort intresse för båtar och båtliv.

 


Kassör – Carina Boijertz

Jag heter Carina Boijertz och bor i Höör mitt i Skåne, med min två tikar.

Jag har varit kassör några år och innan dess var jag utbildningsansvarig.
Det är roligt att vara med i styrelsen, där alla är väldigt engagerade.

Hjälper även till på Specialen och på TJP.

Jag har alltid gillat föreningslivet och är även med i SBK Skånes distriktsstyrelse.

Missing Poeple ligger mig också varmt om hjärtat och är med på sök.

Min första Tollare var Agrosofens Bongo (Ted) som kom till mig hösten 2003. Ted utbildade jag till räddningshund. Stor utmaning, men fick med mig mycket hundkunskap och hur man samarbetar i grupp. Jätterolig utbildning!

Vildandens Nix af Snoddax (Nixa) var min andra tollare. Liten snabb tik, som jag tävlade sök och lydnad med. Startade också på TJP nkl. Nixa blev godkänd som sökhund för Missing People.

Vildandens Guldstjärna af Gremir (Stjärna), född 2015. Har varit godkänd för sök inom Missing Poeple, men har inte gjort funktionsprov de sista åren då hon har haft valpar.

Specialsök tycker både hon och jag är väldigt roligt.

Fick registrerat kennelnamnet Stjärnstoft 2021. Stjärna har fått en kull 2021 och en kull 2022. Från sista kullen behåll jag en tik, som heter Stjärnstoft Toti Dal Monte (Totti).

Totti har mycket energi, så det skall bli roligt att se vad det blir av henne.


Sekreterare – Åsa Roosqvist

Jag heter Åsa Roosqvist och bor i Staffanstorp i Skåne med min sambo Sverker Haraldsson. Hos oss bor också mina två barn Melker och Tea och Sverkers son Sam. I vår familj ingår också fyra stycken tollare:  Noice  – (SEUCH SEJ(t)CH TJE(Dk) Digby Tollers Daytona), och Noice´s son Buller (J RLDN Vildandens Buller o Bång af PegNo) som är mina hundar samt Storm (J River Fox Storm af Kolfix) och Gibli (Agrosofens i Grevens tid Gibli) som är Sverkers.

Jag kommer ursprungligen från Boden, uppvuxen med både häst och hund. Men det var framförallt hästarna som var mitt liv och en av anledningarna att jag flyttade till Skåne, för alla tränings- och tävlingsmöjligheter och de korta avståndens skull. Idag, när jag bara håller på med hund och jaktträning, så är träningsmöjligheterna ungefär lika var man än befinner sig i landet. Här i söder har vi kanske lite längre säsong- i alla fall för vattenarbete 🙂

Den första tollaren kom in i mitt liv 1998 och med Morris (SEVCH Tollartrollets Springwater) öppnades porten till hundvärlden i allmänhet och tollarvärlden i synnerhet! 2006 skaffade jag en ”egen” tollare, Piper (SEUCH Digby Tollers Power King) som tog mig in i tollingjaktens underbara värld! Med Piper fick jag också möjlighet att gå med som hundförare på en del jakter och sen var jag fast även där. Istället för norrländsk älgjakt är de nu bara fågeljakt (främst på and och gås) som gäller. 

Förutom att jag gillar att träna hund, främst inför jakten och start på jaktprov så blir det även lite annat som rallylydnad och viltspår. Noice (11 år) är Tollingjaktchampion och går bara på praktiskt jakt numer. Buller (3,5) har gått på några jakter men tränas för start på jaktprov.  Jag är utbildad provledare för tollingjaktprov, är engagerad som provledare ett par gånger om året för SSRK södras tollingprov och jag är är dessutom med i Tollarspecialens tollingjaktteam och är med och ordnar proven på Tollarspecialen. Jag dömer även apporteringstest och har jobbat i redaktionen på tidningen Tollaren i några år innan jag blev invald i styrelsen.  Till vardags jobbar jag på Malmö Universitet som adjunkt i matematikdidaktik och utbildar blivande lärare i matematik.


Jaktansvarig – Malin Kånåhols

Mitt namn är Malin Kånåhols, jag är 33 år och bor i Falun. Dalarna. Jag har hela mitt liv varit aktiv inom föreningslivet, bland annat inom Hundungdom och SSRK. Nu har jag suttit i Tollarklubbens styrelse i 2 år, ett år som RAS och uppfödaransvarig och ett år som jaktansvarig som är den posten jag sitter på nu. 
 
Jag skaffade min första tollare 2011 och idag har jag två hundar, en tollare på 9 år (Tollarbos Tikka tassar som Arrac) och en jaktlabrador på 3 år. Jag håller framförallt på med apportering och jakt. Vi startar på jaktprov och försöker ta oss ut så mycket vi kan på hösten för att jaga. 
Ibland hinner vi även med andra hundsporter såsom rallylydnad och viltspår. Med förra tollaren tävlade jag mycket inom agility, freestyle och startade några lydnadstävlingar.
 
Jag är provledare och kommissarie och anordnar tollingjaktprov inom SSRK Dalarna. På Tollarspecialen är jag kommissarie sen några år tillbaka. 
 
Jag brinner för tollarens jaktliga egenskaper och att vi har en ras som är allround, jag tycker det är viktigt att vi bibehåller den fina kombinationen av jakt och exteriör. Jag vill även jobba för jakprovsverksamheten och att så många människor som möjligt vill vara aktiv med sin tollare. 

Aktivitetsansvarig  – Louise Blomkvist

Jag heter Louise Blomkvist, men kallas oftast för Lollo. Många av er känner mig nog sen tidigare, jag bor med min man och tollaren Johnny ca 2 mil utanför Linköping, har 3 vuxna barn, 4 barnbarn och ett barnbarnsbarn

Vi köpte vår första tollare 1989 och har aldrig ångrat det, startade min kennel 1993 under prefixet Renarder’s.

Har varit aktiv i Tollarklubben mellan 1990-2015, som aktivitetsansvarig för Östergötland under flera år, valpförmedlare, utställningsansvarig i styrelsen, varit huvudansvarig för 3 tollarspecialer 1994, 2004 och 2010, därefter Tollarspecialansvarig t.o.m. 2015 och nu är det dags igen och jag hoppas det ska bli bra, ta gärna kontakt med mig om ni har några synpunkter eller önskemål. 


Avelsansvarig – Therese KnutssonThereseKnutsson

Jag bor tillsammans med mina charmtroll i ett liten stuga strax utanför Hjärsås i Skåne! En blandad flock av gammalt och ungt, tikar o hanar! Redan 1983 då jag för första gången såg artikeln i hundsport om ”Tollaren – hundvärldens glada pajas”, kände jag att det var en sådan hund ville ha! Efter lite övertalning och praktiskt jobb med familjens dåvarande Newfoundlandshund, för att övertyga föräldrarna att jag klarade av att ha egen hund, så blev då min dröm till slut sann.

1990 flyttade min Bobbi hem till mig. Han – ett charmtroll utan dess like som redan då gav mig gråa hår, då han egentligen var allt för svår för mig som då var 14 år gammal. Genom åren lärde Bobbi mig oerhört mycket om hund, kommunikation, inlärning och beteende. Bobbi gav mig så oerhört mycket och sen rullade det bara på inom hunderiet med tävlingar, kurser, utbildningar och fördjupningar inom alla möjliga områden för hundar. Så underbart kul denna resan och det här äventyret är!!

Första tiken, Mhellanni, kom 1995, efter att ha träffat Mhellannis far på en utställning i Norge. Jag blev helt såld, en valp efter Rockie, som fadern hette, skulle jag bara ha!! Efter tips från Steinar (Rockies ägare) kom jag i kontakt med Pia Hellman på dåvarande River Duck’s kennel, och Mhellanni flyttade hem till mig, då jag fick äran att vara fodervärd till en vitbläst virvelvind full av glädje. Tack vare Pias hjälp och mentorskap, så lärde jag mig en hel massa roligt och intressant inom avel, eftersom Mhellanni blev min första erfarenhet inom uppfödning! Genom åren har resan som hundägare och uppfödare med valpköpare och vänner varit både rolig och intressant, men den har även bjudit på en del motgångar, lärdomar och sorger när det inte blir som man hoppats på. Men allt detta stärker i alla fall mig om att försöka ytterligare att fördjupa mig kunskapsmässigt för att försöka ge valpköparna en hund som vi alla känner den som – ”hundvärldens glada pajas”.

Att ta tillvara på tollarens alla härliga egenskaper och försöka bevara den med dess ursprungliga arbetsuppgifter som bl a; tjuvjägarhund och apportör likaväl som att försöka förbättra bitar i rasen och i aveln där det finns svagheter är något som jag tycker är oerhört viktigt, intressant och roligt. Ibland misslyckas man och ibland lyckas man gissa sig till vad genetiken har att erbjuda i en kombination, men det är alltid med hjärta och själ som man försöker bevara tollaren som den härliga arbetande hund den är, en bra apportör är en ypperlig allroundhund!

De sista åren har det blivit mindre och mindre tävlande för min del, men jag älskar fortfarande att träna hund och jag har svårt att finna en annan ras som är så rolig att träna som tollaren är enl mitt tycke. Den har sitt eget lilla tänk, som gärna utnyttjar en ibland, och ibland överraskar den när man minst anar det. Alla individer har sin charm och personlighet och hjälper mig att utvecklas som tränare för att nå mitt mål tillsammans med hunden. Att sen dessutom får uppleva flockdynamik och kommunikation mellan individerna är jag oerhört glad och tacksam över men jag är också fascinerad över vilket härligt kroppsspråk de har och hur oerhört fina och tydliga de är i sina nyanser och sin kommunikation sinsemellan.


Uppfödaransvarig – Romy Jonsson

Jag heter Romy Jonsson och bor tillsammans med min familj och hundar i Bredaryd, Småland. Min flock består av 11 åriga Sammy, 6 åriga Akira och syskonen Aiofe och Leya, 4 år. En härlig blandning av personligheter och viljor, men framför allt en otrolig glädjekälla i mitt liv.  

Jag kommer från början från Tyskland men flyttade 1998 till Sverige för kärlekens skull. Jag har alltid tyckt otroligt mycket om djur och skaffade 2014 min första hund. Väldigt snabbt efter det fattade jag tycke för apportering och snöade då in mig på hundrasen tollare. Alla hjärtans dag 2018 förgylldes vårt liv med vår första tollare, min tik Akira. 

 Vi tränar främst tolling, apportering, viltspår och specialsök, men har även testat på rallylydnad och agility. Men hjärtat brinner solklart för apporteringen. Utöver att träna mina egna hundar älskar jag att se andra ekipage utvecklas vilket jag har möjlighet till i och med att jag är certifierat inom SBK för allmänlydnad och specialsök. 

I och med min stora kärlek till rasen och alla härliga individer jag har fått träffa under de gångna åren har mitt intresse för uppfödning och rasens utveckling vuxit sig allt större. Jag fick förmånen att närvara och stötta upp vid ett flertal valpningar och därmed var sista pusselbiten på plats. Jag gick SKK’s uppfördarutbildning för att bli ännu mera införstådd i vad man som uppfödare ger sig in på. Förra året ansökte jag om kennelnamn som sedan februari i år är officiell. Första Kennelkonsulentbesöket är också avklarat och numera väntar jag på att uppfödningens resa kan påbörjas på riktigt.  


Tollarspecialansvarig – Gunliz Bengtsson

Jag bor i Skogaby i Halland med min man Lasse och våra två hundar Zappa och hans son Bozz. Min första Tollare Zeb skaffade vi 2001 och han följdes snart av två till Zimba och Gabriel. Dom tre lärde mig mycket om rasen Tollare. Vi gjorde nog alla nybörjarfel som går att göra med Zeb. Men någon klok person har sagt att ”det är av misstagen man lär sig” och det är så sant. Lasse sköter jaktträningen och jag finliret tex rallylydnad med våra hundar.

Jag är Specialen ansvarig i styrelsen och håller i Tollarspecialen. Har suttit i styrelsen sedan 2012 först som suppleant men är numera ledamot. Jag är aktivitetsansvarig i Halland. Tycker det är väldigt roligt att hålla på med hundarna. Har startat på WT, Tollingjaktprov, lydnad och rallylydnad.För tillfället så tränar och tävlar jag i rallylydnad med Zappa.

Är Tollingjaktprov provledare och kommissarie. kommissarie.

.

.


Exteriöransvarig – Henrietta Hellström

Jag heter Henrietta Hellström och är 45 år, bosatt i Tärnsjö 45 minuter norr om Uppsala. Jag kommer ursprungligen från Åland och flyttade till Uppsala 2016 med min man och våra två barn. Jag har alltid älskat djur och har hållit på med hästar sedan jag var liten, men aldrig haft någon hund – före Charlie gjorde entré i våra liv för tre år sedan och ändrade allt för all framtid. Charlie är idag 11 och har fått sällskap av Nitro och Adela på två år – alla tre är glada, röda, energiska och Tollare. I tollaren fann jag en ras som hade allt det bästa från alla raser jag gillade, och att den var envis och alltid med på alla typer av upptåg passar både mig och familjen helt perfekt.
 
Mitt största intresseområde både på häst och hund är funktion, biomekanik och rörelse, helt enkelt allt det som ingår i exteriör och för att man ska vara en funktionell individ, därför föll det sig naturligt att börja träna inför utställning och att ställa ut och visa upp hund. Förutom utställning så tränar vi hundarna varierat inom flera grenar – specialsök, rally, viltspår och vi siktar också på att komma ut på tollingjaktprov. Det är både roligt och lärorikt att studera hundarnas beteende och rörelser i de olika momenten, och hur självkänslan de får efter en lyckad insats får dem att växa, kanske är det för att jag känner igen mig själv i viljan att hitta på nytt och lära sig mer som jag tycker så mycket om tollaren, alltid med glimten i ögat och iver i tassarna. 
 
En annan sak som är extra nära för mig är friskvård och rehab av våra älskade fyrbenta vänner, friska hundar är glada och funktionella hundar! Jag jobbar med förebyggande friskvård och hjälper både hundar, hästar och människor att bli mer funktionella och glada i kroppen – just nu har jag djupdykt ner i neuromotorik och hur det påverkar rörelsemönster, för att på så sätt få fram så effektiv rörelseträning och rehabträning som möjligt. Det är också väldigt intressant att titta på hur rörelsemönster och kompensationer i kroppen påverkar vår hållning och utstrålning. 
 
Att få hjälpa klubben genom att jobba i styrelsen är ett uppdrag jag ser fram emot, så att vi alla kan hjälpas åt att göra det bästa för vår ras av glada, ivriga och energiska rödrävar – hoppas vi ses ute vid utställningsringen någonstans i landet!