Presentation av styrelsen 2022

Ordförande – Mats Viker

Jag heter Mats Viker, är 58 år och bor på en liten gård utanför samhället Bettna i Södermanland, mellan Nyköping, Flen och Katrineholm dit vi flyttade i december 2020. Jag och min fru, Susanne, har tre tollare där Älvis är far till Mixer som i sin tur är far till vårt ”ny”-tillskott Pepz (han är numer 6 år). Att äga hund har för mig flera positiva effekter. Man möts av glädje när man kommer hem efter jobbet, man har en utmaning i själva träningen och utvecklingen av hunden och dessutom innebär hundägandet ett stort socialt nätverk där hundarna ger många nya vänner.
Vi tränar våra hundar för jakt, och deltar i jaktprov med blandad framgång. Med Älvis har jag gått mycket viltspår, en arbetsform som passat honom väldigt bra med goda framgångar. Jag arbetar också med hundarna i den praktiska jakten när tillfälle ges. Susanne arbetar med hundarna i rallylydnad, nosework samt i utställningsringen, där jag känner mig mindre bekväm.
Jag har och har haft en del uppdrag inom hundvärlden utöver Tollarklubben. Provledare, kommissarie, funktionär och skytt vid tollingjaktprov, testledare för Funktionsbeskrivning Retriever och jag har varit handledare för SKKs distansutbildning ”Hundens beteende” som genomförs via internet. Jag var revisor i Tollarklubben innan jag fick förtroendet som ordförande. Jag har deltagit i ett antal funktionärsträffar och som Tollarklubbens delegat vid fullmäktige inom SSRK. Jag tycker om det ideella arbetet och fritiden får ytterligare en dimension med möten med människor om gemensamma intressen.
Min roll i styresen är inte som specialist inom avel, hälsa, mentalitet, funktion, exteriörbedömning, tollingjaktprov, utbildning, RAS etc. För alla dessa områden finns det mycket kunnig specialistkompetens såväl inom som utanför styrelsen. Mitt uppdrag ser jag snarare som att hålla samman helhetsbilden och att alla i styrelsen och klubben arbetar åt samma håll. Min ambition är också att säkerställa arbetet med ekonomisk planering, samt att ha en bra dialog mellan styrelsen och klubbens alla medlemmar.
Det är med stor ödmjukhet jag antar förtroendet för sjunde året att vara ordförande i klubben. För mig är det viktigt med delaktighet samt att alla medlemmar får möjlighet att göra sin röst hörd.
Att vara aktiv med hundträning är för mig en stor glädje av många olika slag. Dels är det fantastiskt att träna och få en teamkänsla med ett djur, när man lyckas komma framåt i sin träning. Dessutom innebär oftast hundträningen att man hamnar i ett stor social umgängeskrets. Att träna med nya bekantskaper och därefter dricka en kopp kaffe tillsammans är mycket inspirerande.


Vice ordförande / Kassör – Carina Boijertz

Jag heter Carina Boijertz och bor i Höör mitt i Skåne, med min tollartik Stjärna.
Jag har varit kassör i fem år i styrelsen och innan dess några år som ledamot.
Det är roligt att vara med och hjälpa till i Tollarklubben, det är en bra och engagerad styrelse. Jag har alltid gillat föreningslivet och är just nu även med i
SBK Skånes distriktsstyrelse.

I början av 90-talet såg jag en tollare för första gången, det var på Höör Brukshundklubb. Jag fastnade för denna pigga, trevliga ras. Min första tollare var Agrosofens Bongo ”Ted” som kom till mig hösten 2003. Efter mycket slit och träning blev Ted godkänd som räddningshund. Träna räddnings/sök med sin hund är verkligen en utmaning, men fantastiskt roligt.

Sen kom Vildandens Nix af Snoddax “Nixa” till mig. En liten tik, som blev kallad ”vesslan”. Då hon på söken var så snabb fram till figuranten och tog leksak/godis utan att figuranten hann med. Med henne tävlade jag i lydnad och sök. Vi startade också TJP med 1:a pris i nkl.
Vildandens Guldstjärna af Gremir “Stjärna” som är född 2015, är den tik jag har idag. Jag har alltid velat ha en kull valpar och försökte med Nixa, men det blev inget. Så nu står hoppet till Stjärna och att hon snart skall få en kull valpar innan det är försent för henne.
Jag är också väldigt engagerad i Missing People och är ute på många försvinnande. Nixa var godkänd som sökhund i Skåne och även Stjärna är godkänd.
Hundarna gör ju väldigt stor skillnad när det gäller att hitta personer i skogen och leta på större ytor. Tollarna är också en ras som aldrig ger upp och har massor av energi som behövs när man söker i många timmar.


Sekreterare – Åsa Roosqvist

Jag heter Åsa Roosqvist och bor i Staffanstorp i Skåne med min sambo Sverker Haraldsson. Hos oss bor också mina två barn Melker och Tea och Sverkers son Sam. I vår familj ingår också tre stycken tollare:  Noice (Digby Tollers Daytona) och Noice´s son Buller (Vildandens Buller o Bång af PegNo) som är mina och Storm (River Fox Storm af Kolfix) som är Sverkers.

Jag kommer ursprungligen från Boden, uppvuxen med både häst och hund. Men det var framförallt hästarna som var mitt liv och en av anledningarna att jag flyttade till Skåne, för alla tränings- och tävlingsmöjligheter och de korta avståndens skull. Idag, när jag bara håller på med hund och jaktträning, så är träningsmöjligheterna ungefär lika var man än befinner sig i landet. Här i söder har vi kanske lite längre säsong- ialla fall för vattenarbete 🙂

Den första tollaren kom in i mitt liv 1998 och med Morris (Tollartrollets Springwater) öppnades porten till hundvärlden i allmänhet och tollarvärlden i synnerhet. 2006 skaffade jag en ”egen” tollare, Piper (Digby Tollers Power King) som tog mig in i tollingjaktens underbara värld! Med Piper fick jag också möjlighet att gå med som hundförare på en del jakter och sen var jag fast även där. Istället för norrländsk älgjakt är de nu bara fågeljakt (främst på and och gås) som gäller. 

Jag är utbildad provledare för tollingjaktprov, är engagerad som provledare ett par gånger om året för ssrk södras tollingprov och jag är är dessutom med i Tollarspecialens tollingjaktteam och är med och ordnar proven på Tollarspecialen. Jag dömer även apporteringstest och har jobbat i redaktionen på tidningen Tollaren i några år innan jag blev invald i styrelsen.  Till vardags jobbar jag på Malmö Universitet som adjunkt i matematikdidaktik och utbildar blivande lärare i matematik.


PR-infoansvarig -Lars Annergård

Jag heter Lars Annergård och är nybliven pensionär. Tillsammans med min fru Nina bor jag på Fågelbro Gård i den lilla byn Ola, mitt mellan Alunda och Knutby i Uppland. Vi har två tollarbröder; Pajas och Bonus som är födda 2015 och 2017 och en tik som är född 2022. Under många år har jag hållit på med djur. När jag var liten hade vi en tax som lärde mig att trägen vinner. Jag har senare haft tre hästar, en labbe, höns och katter. För 7 år sedan tog Nina med mig till en av uppfödarna hon känner sedan tidigare, och tänk vilket sammanträffande! Hon råkade just då ha en kull med sex veckors tollarvalpar! Man kan absolut säga att jag blev såld! Just då saknade vi möjlighet att ha hund, men vi lånade ofta en jaktlabbe på helgerna och semestern. Var även hundvakt några gånger åt en tollare. Men ödet hade en annan väg utstakad och rätt som det var föll alla bitar på plats, så att vi kunde köpa Pajas. Man kan lätt säga att våra hundar är vad dom heter: en Pajas och en Bonus samt en Solo (enda tiken i gänget).

Vi tränar för TJP och jag har en fantastisk Pajas i tollingarbetet, men sen ska det andra fungera och då passar inte alltid en pajas in. Men han har väldigt roligt. Våra mål med hundarna är att starta TJP, vilket har skett med Bonus, som har en etta i Nkl. När det gäller Pajas, har vi från dag ett satt 2020 som mål för provstart. Vi såg ju tidigt vilken personlighet han har, men har nu insett att han fungerar bättre som specialsöks- och spårhund.

Jag har under 2018 genomgått Svenska Kennelklubbens distansutbildning ” Hundens Beteende” som var mycket lärorikt. Tillsammans med Pajas har jag även en utbildning i avancerat specialsök hos Hundcampus i Hällefors. Jag ser fram emot att arbeta tillsammans med övriga i styrelsen och framför allt med er medlemmar i Tollarklubbens framtida utmaningar. Några/många av er kommer säkert höra av mig på ett eller annat sätt. Jag hoppas att, om ni har några funderingar, ideer eller tankar om information och PR, hör av er till mig på ett eller annat sätt.


Jaktansvarig – Robin Kinnunen

Jag heter Robin och är 28 år och bor i Backmo utanför Hudiksvall, tillsammans med min sambo och våra två hundar. Och väntar på en liten flicka som kommer i december.

Jag är uppvuxen med hundar och jakt och har haft olika hundar i familjen genom åren. För ca 8 år sen började vi känna att vi ville ha en egen hund, det självklara valet var från början en jämthund. Men efter att fått upp ögonen för den allsidiga rasen tollare var vi sålda. Vi fick flera uppmaningar om att tollaren var en svår ras och mycket krävande, ingen förstagångs hund helt enkelt. Och efter att flertalet gånger hört att vi skulle kolla på någon annan ras, så var det klart, vi skulle ha en tollare. Efter ca 2 år och mycket uppmaning om att vi var för unga, fick vi äntligen 2014 våran Njupavallens Singo, det hjälper att vara envis från början. Nu har vi även vårt charmtroll Mogge på 4 månader som är från Gunzeal´s där Singo är fader till kullen.

För mig är hundarna i första hand en jakthund, och är alltid med när vi både jagar och fiskar.

Jag har jagat allt möjligt sedan jag var 4 år och fick följa med min farfar på älgjakt och har inte missat en älgjakt sedan dess, så med viss ironi kan ja säga att ja jagat 24 år trots att jag ”bara” är 28 år.

Min stora passion inom dom olika grenar som finns att tävla och starta i så har jag fastnat för just tollingjaktproven och tycker det är speciellt roligt att se andra hundar jobba. Jag och Singo har hunnit med viltspår, utställning, och TJP NKL, han är även min tjänstehund (patrullhund) inom hemvärnet.
Jag hoppas jag ska kunna bidra till något bra för rasen och tackar för förtroendet!


Aktivitetsansvarig, samt ansvarig för funktion och mentalitet – Monika Levisson

Jag heter Monika Levisson och bor i Leksand med min man Erik och våra två barn Emil och Martin. Tillsammans med oss bor vår tollarkille Milou, Gunzeals Agent Bourne och vår huskatt Hugo. Erik jagar sedan många år och under vintern 20/21 har jag och äldste sonen tagit jägarexamen.

Jag har hela mitt liv omgivit mig av djur av alla olika slag och innan barnen kom var jag en inbiten hästtjej. När barnen blev lite äldre så kände vi oss åter redo för en hund i vårt liv. Vi har tidigare haft Tyska jaktterriers, men fick upp ögonen för tollaren.

Så sommaren 2018 flyttade han hem till oss vår fina kille.
Vi tränar mycket viltspår och Milou används till praktiskt eftersök. Jag tycker det är helt fantastiskt att tillhöra hundvärlden, så mycket roligt att träna på och tävla om man vill. Jag tränar för att starta på tollingjaktprov så småningom och hänger gärna med på andra hundaktiviteter. Jag har fått så många nya vänner genom Milou och har så roligt med honom och alla aktiviteter vi gör tillsammans.

Jag är ny i tollarvärlden men har fått ett så fint bemötande varhelst jag möter Tollare och deras människor. Jag tackar för förtroendet och ska göra mitt bästa för klubben och styrelsearbetet.


Avelsansvarig – Therese KnutssonThereseKnutsson

Jag bor tillsammans med mina charmtroll i ett liten stuga strax utanför Hjärsås i Skåne! En blandad flock av gammalt och ungt, tikar o hanar! Redan 1983 då jag för första gången såg artikeln i hundsport om ”Tollaren – hundvärldens glada pajas”, kände jag att det var en sådan hund ville ha! Efter lite övertalning och praktiskt jobb med familjens dåvarande Newfoundlandshund, för att övertyga föräldrarna att jag klarade av att ha egen hund, så blev då min dröm till slut sann.

1990 flyttade min Bobbi hem till mig. Han – ett charmtroll utan dess like som redan då gav mig gråa hår, då han egentligen var allt för svår för mig som då var 14 år gammal. Genom åren lärde Bobbi mig oerhört mycket om hund, kommunikation, inlärning och beteende. Bobbi gav mig så oerhört mycket och sen rullade det bara på inom hunderiet med tävlingar, kurser, utbildningar och fördjupningar inom alla möjliga områden för hundar. Så underbart kul denna resan och det här äventyret är!!

Första tiken, Mhellanni, kom 1995, efter att ha träffat Mhellannis far på en utställning i Norge. Jag blev helt såld, en valp efter Rockie, som fadern hette, skulle jag bara ha!! Efter tips från Steinar (Rockies ägare) kom jag i kontakt med Pia Hellman på dåvarande River Duck’s kennel, och Mhellanni flyttade hem till mig, då jag fick äran att vara fodervärd till en vitbläst virvelvind full av glädje. Tack vare Pias hjälp och mentorskap, så lärde jag mig en hel massa roligt och intressant inom avel, eftersom Mhellanni blev min första erfarenhet inom uppfödning! Genom åren har resan som hundägare och uppfödare med valpköpare och vänner varit både rolig och intressant, men den har även bjudit på en del motgångar, lärdomar och sorger när det inte blir som man hoppats på. Men allt detta stärker i alla fall mig om att försöka ytterligare att fördjupa mig kunskapsmässigt för att försöka ge valpköparna en hund som vi alla känner den som – ”hundvärldens glada pajas”.

Att ta tillvara på tollarens alla härliga egenskaper och försöka bevara den med dess ursprungliga arbetsuppgifter som bl a; tjuvjägarhund och apportör likaväl som att försöka förbättra bitar i rasen och i aveln där det finns svagheter är något som jag tycker är oerhört viktigt, intressant och roligt. Ibland misslyckas man och ibland lyckas man gissa sig till vad genetiken har att erbjuda i en kombination, men det är alltid med hjärta och själ som man försöker bevara tollaren som den härliga arbetande hund den är, en bra apportör är en ypperlig allroundhund!

De sista åren har det blivit mindre och mindre tävlande för min del, men jag älskar fortfarande att träna hund och jag har svårt att finna en annan ras som är så rolig att träna som tollaren är enl mitt tycke. Den har sitt eget lilla tänk, som gärna utnyttjar en ibland, och ibland överraskar den när man minst anar det. Alla individer har sin charm och personlighet och hjälper mig att utvecklas som tränare för att nå mitt mål tillsammans med hunden. Att sen dessutom får uppleva flockdynamik och kommunikation mellan individerna är jag oerhört glad och tacksam över men jag är också fascinerad över vilket härligt kroppsspråk de har och hur oerhört fina och tydliga de är i sina nyanser och sin kommunikation sinsemellan.

RAS-ansvarig – Malin Kånåhols

 

 

 

GunlizBengtssonTollarspecialansvarig – Gunliz Bengtsson

Jag bor i Skogaby i Halland med min man och mina två hundar Zimba och Gabriel. . Min första Tollare Zeb skaffade vi 2001, han fick vi ha hos oss i nästan 14 år. Han lärde mig mycket om rasen Tollare.

Jag är aktivitets- och medlemsansvarig i styrelsen och mycket engagerad i Tollarspecialen.  Har suttit i styrelsen sedan 2012 som suppleant . Jag är aktivitetsansvarig i Halland. Tycker det är väldigt roligt att hålla på med hundarna. Har startat på WT, Tollingjaktprov och lydnad.

Är Tollingjaktprovs provledare och kommissarie, Certifierad B-provs provledare och kommissarie, är även WT domare, provledare och kommissarie.

.

.


Exteriöransvarig – Eva Back