Tollingjaktchampion nr 8 – 2016-10-14

SE J(T)CH SE VCH West Coast Tollers Vackre Frej (Lukas) med förare Petronella Lindholm

sejtch-nr8

Nu har vi fått vår 8:e tollingjaktchampion, West Coast Tollers Vackre Frej med förare Petronella Lindholm. Domare var Lasse Johnsson.

Stort grattis – och stort tack till domare, markägare och skyttar.

 

Praktiskt tollingjaktprov, Sundsta, 14 oktober 2016

Domare Lars Johnsson

Tollingarbete, första försöket: Vi smög ner mot en stor damm där vi hörde enstaka fåglar men inte såg några. Gömslet var en tät gran och vi tollade åt endast ena hållet. Där Lukas sprang var det gles vass. Efter någon minuts tolling dök det upp änder från vassen 70 meter ut. De simmade närmare i rask takt. När jag höll Lukas i gömslet kvackade de och hejdade sig. Jag fortsatte. De verkade tappa intresset lite, då provade jag att kasta föremålet så att det rullade ner i vattenkanten. Lukas hämtade det, han klev ner med frambenen i vattnet. Då blev det ny fart på fåglarna, vi fortsatte tolla och de kom in på ca 20 m. Vi sköt inte, domaren sa att han var nöjd och ville se nästa tolling på en ny plats. Det hela tog kanske 15 minuter.

Tollingarbete, andra försöket: Vi smög ner till en annan del av vattnet, där de förra änderna inte såg oss. Där låg redan en and, vi hoppades på att locka fram fler. Jag kastade ett par kast, men plötsligt när Lukas kom fram till tollingföremålet ryggade han undan och tog en omväg tillbaka till mig, utan tollingföremål i munnen. Jag tänkte att det måste vara nått där ute, kanske en orm, och att vi behöver kolla det innan jag kastar ut igen. Självklart stötte jag anden när jag gick ut, men det fick det vara värt för jag hade visst träffat ett jordgetingbo!

Tollingarbete, tredje försöket: Vi gick en bit till ett annat vatten i närheten. Där låg änder på långt avstånd, ca 150 meter, men det går ju ibland så vi provade. Lukas skuttade, kastade omkring sitt tollingföremål och stajlade, men änderna var bara lite lagom imponerade. De visade intresse och kom simmande mot oss en bra bit men de kom aldrig inom skotthåll. Efter 20 minuter bestämde vi oss för att smyga runt till andra sidan av samma vatten för att komma närmare, och hoppas att vi inte skulle råka stöta upp dem.

Tollingarbete, fjärde försöket: Vi smög ner mot vattnet igen där dammen smalnade in och blev en kanal, bara några meter bred. Planen var att ta oss ut på en liten udde där vattnet var öppet och där änderna legat när vi stod på andra sidan vattnet. Tyvärr hörde fåglarna oss och började simma snett bortåt i grupp, rätt snabbt. Vi chansade och stannade där vi var, jag hoppade in bakom en buske och kastade ut tollingföremålet. De 5-10 fåglar som simmade längst bak i flocken såg oss och tvärvände! Istället för att följa med sin flock bortåt så vände de 90 grader och simmade istället in i kanalen där vi satt. Jag vågade knappt kasta av rädsla att min rörelse skulle synas genom busken men de verkade hypnotiserade av hunden. De kom in på bara några meters avstånd men tack vare det spontana ”valet” av gömsle stod jag illa till för skytten/domaren så han kunde inte avlossa skott på nått säkert sätt. Hela detta lockarbete tog inte mer än några minuter. Godkänd andra tolling, och apporteringen fick bli separat (senare samma morgon).

Apportering: Lukas fick hämta sju fåglar varav en skadeskjuten. Samtliga var på vatten. En fågel hämtade han på dirigering, resten kunde han se. Fint och jämt arbete, smög ut i vattnet och hämtade en efter en, helt tyst, alla avlämningar tryggt i handen.

Bild: Kanalen där vi gjorde sista tollingarbetet.

setjch-nr8-vatten

Beskrivning från dagen: Petronella Lindholm