Presentation av styrelsen 2025
Ordförande – Åsa Roosqvist
Jag heter Åsa Roosqvist och bor i Staffanstorp i Skåne med min sambo Sverker Haraldsson. I vår familj finns tre tollare, varav en är min: Buller (J RLDN Vildandens Buller o Bång af Pegno) som är 4,5 år. Buller tränas för jaktprov och är nu uppe i elitklass och används även till jakt.
Jag kommer ursprungligen från Boden, uppvuxen med både häst och hund. Men det var framför allt hästarna som var mitt liv och en av anledningarna att jag flyttade till Skåne, för alla tränings- och tävlingsmöjligheter och de korta avståndens skull. Idag, när jag bara håller på med hund och jaktträning, så är träningsmöjligheterna ungefär lika var man än befinner sig i landet. Här i söder har vi kanske lite längre säsong- i alla fall för vattenarbete 🙂
Den första tollaren kom in i mitt liv 1998 och med Morris (SEVCH Tollartrollets Springwater) öppnades porten till hundvärlden i allmänhet och tollarvärlden i synnerhet! 2006 skaffade jag en ”egen” tollare, Piper (SEUCH Digby Tollers Power King) som tog mig in i tollingjaktens underbara värld! Med Piper fick jag också möjlighet att gå med som hundförare på en del jakter och sen var jag fast även där. I stället för norrländsk älgjakt är de nu bara fågeljakt (främst på and och gås) som gäller. Efter Piper kom Knyst (SEUCH Aktivivas Primero D´Nash) in i familjen och sedan Noice – (SEUCH SEJ(t)CH TJE(Dk) Digby Tollers Daytona).
Förutom att jag gillar att träna hund, främst inför jakten och start på jaktprov så har det blivit det även lite annat som rallylydnad och viltspår. Jag är utbildad provledare för tollingjaktprov och är engagerad som provledare ett par gånger om året för SSRK södras tollingprov och jag är är dessutom med i Tollarspecialens tollingjaktteam och är med och ordnar proven på Tollarspecialen. Jag har jobbat i redaktionen på tidningen Tollaren i några år innan jag blev invald i styrelsen och även suttit med i redaktionsrådet under min styrelsetid. Till vardags jobbar jag på Malmö Universitet som adjunkt i matematikdidaktik och utbildar blivande lärare i matematik.
Kassör – Carina Boijertz
Jag heter Carina Boijertz och bor i Höör mitt i Skåne, med min två tikar.
Jag har varit kassör några år och innan dess var jag utbildningsansvarig.
Det är roligt att vara med i styrelsen, där alla är väldigt engagerade.
Hjälper även till på Specialen och på TJP.
Jag har alltid gillat föreningslivet och är även med i SBK Skånes distriktsstyrelse.
Missing Poeple ligger mig också varmt om hjärtat och är med på sök.
Min första Tollare var Agrosofens Bongo (Ted) som kom till mig hösten 2003. Ted utbildade jag till räddningshund. Stor utmaning, men fick med mig mycket hundkunskap och hur man samarbetar i grupp. Jätterolig utbildning!
Vildandens Nix af Snoddax (Nixa) var min andra tollare. Liten snabb tik, som jag tävlade sök och lydnad med. Startade också på TJP nkl. Nixa blev godkänd som sökhund för Missing People.
Vildandens Guldstjärna af Gremir (Stjärna), född 2015. Har varit godkänd för sök inom Missing Poeple, men har inte gjort funktionsprov de sista åren då hon har haft valpar.
Specialsök tycker både hon och jag är väldigt roligt.
Fick registrerat kennelnamnet Stjärnstoft 2021. Stjärna har fått en kull 2021 och en kull 2022. Från sista kullen behåll jag en tik, som heter Stjärnstoft Toti Dal Monte (Totti).
Totti har mycket energi, så det skall bli roligt att se vad det blir av henne.
Sekreterare och Uppfödaransvarig – Romy Jonsson
Jag heter Romy Jonsson och bor tillsammans med min familj och hundar i Bredaryd, Småland. Min flock består av 11 åriga Sammy, 6 åriga Akira och syskonen Aiofe och Leya, 4 år. En härlig blandning av personligheter och viljor, men framför allt en otrolig glädjekälla i mitt liv.
Jag kommer från början från Tyskland men flyttade 1998 till Sverige för kärlekens skull. Jag har alltid tyckt otroligt mycket om djur och skaffade 2014 min första hund. Väldigt snabbt efter det fattade jag tycke för apportering och snöade då in mig på hundrasen tollare. Alla hjärtans dag 2018 förgylldes vårt liv med vår första tollare, min tik Akira.
Vi tränar främst tolling, apportering, viltspår och specialsök, men har även testat på rallylydnad och agility. Men hjärtat brinner solklart för apporteringen. Utöver att träna mina egna hundar älskar jag att se andra ekipage utvecklas vilket jag har möjlighet till i och med att jag är certifierat inom SBK för allmänlydnad och specialsök.
I och med min stora kärlek till rasen och alla härliga individer jag har fått träffa under de gångna åren har mitt intresse för uppfödning och rasens utveckling vuxit sig allt större. Jag fick förmånen att närvara och stötta upp vid ett flertal valpningar och därmed var sista pusselbiten på plats. Jag gick SKK’s uppfördarutbildning för att bli ännu mera införstådd i vad man som uppfödare ger sig in på. Förra året ansökte jag om kennelnamn som sedan februari i år är officiell. Första Kennelkonsulentbesöket är också avklarat och numera väntar jag på att uppfödningens resa kan påbörjas på riktigt.
Kommunikation och PR-ansvarig – Tyra Löfqvist
Jag heter Tyra Löfqvist och bor med min sambo och våra två tollare i Vallentuna norr om Stockholm. Majoriteten av min fritid spenderas tillsammans med våra tollare Yacht 6 år och Pyr 3 år, där stort fokus ligger på jaktprovsträning men mångsidigheten hos tollaren har gjort att vi även håller på med andra grenar såsom viltspår, lydnad, rallylydnad och utställning. Vi har även varit med som apportör i praktisk jakt på sjöfågel med våra tollare.
Jag har alltid haft ett stort djurintresse vilket har lett till att mycket tid har spenderats med hundar och i stallet. Jag har tidigare varit engagerad som suppleant i styrelsen för ridskolan men även engagerat mig i ideellt arbete i andra former. Något jag tyckt varit väldigt lärorikt är att vara med som funktionär på Tollingjaktprov.
När jag blev tillfrågad att engagera mig i styrelsen för Tollarklubben kände jag att är det någonstans man ska engagera sig i är det en sådan trevlig klubb som Tollarklubben.
Jag gillar det positiva bemötandet jag fått av klubbens medlemmar och ser fram emot kommande året i Tollarklubben !
Jaktansvarig – Malin Kånåhols
Aktivitetsansvarig – Louise Blomkvist
Jag heter Louise Blomkvist, men kallas oftast för Lollo. Många av er känner mig nog sen tidigare, jag bor med min man och tollaren Johnny ca 2 mil utanför Linköping, har 3 vuxna barn, 4 barnbarn och ett barnbarnsbarn
Vi köpte vår första tollare 1989 och har aldrig ångrat det, startade min kennel 1993 under prefixet Renarder’s.
Har varit aktiv i Tollarklubben mellan 1990-2015, som aktivitetsansvarig för Östergötland under flera år, valpförmedlare, utställningsansvarig i styrelsen, varit huvudansvarig för 3 tollarspecialer 1994, 2004 och 2010, därefter Tollarspecialansvarig t.o.m. 2015 och nu är det dags igen och jag hoppas det ska bli bra, ta gärna kontakt med mig om ni har några synpunkter eller önskemål.
Avelsansvarig – Therese Knutsson
Jag bor tillsammans med mina charmtroll i ett liten stuga strax utanför Hjärsås i Skåne! En blandad flock av gammalt och ungt, tikar o hanar! Redan 1983 då jag för första gången såg artikeln i hundsport om ”Tollaren – hundvärldens glada pajas”, kände jag att det var en sådan hund ville ha! Efter lite övertalning och praktiskt jobb med familjens dåvarande Newfoundlandshund, för att övertyga föräldrarna att jag klarade av att ha egen hund, så blev då min dröm till slut sann.
1990 flyttade min Bobbi hem till mig. Han – ett charmtroll utan dess like som redan då gav mig gråa hår, då han egentligen var allt för svår för mig som då var 14 år gammal. Genom åren lärde Bobbi mig oerhört mycket om hund, kommunikation, inlärning och beteende. Bobbi gav mig så oerhört mycket och sen rullade det bara på inom hunderiet med tävlingar, kurser, utbildningar och fördjupningar inom alla möjliga områden för hundar. Så underbart kul denna resan och det här äventyret är!!
Första tiken, Mhellanni, kom 1995, efter att ha träffat Mhellannis far på en utställning i Norge. Jag blev helt såld, en valp efter Rockie, som fadern hette, skulle jag bara ha!! Efter tips från Steinar (Rockies ägare) kom jag i kontakt med Pia Hellman på dåvarande River Duck’s kennel, och Mhellanni flyttade hem till mig, då jag fick äran att vara fodervärd till en vitbläst virvelvind full av glädje. Tack vare Pias hjälp och mentorskap, så lärde jag mig en hel massa roligt och intressant inom avel, eftersom Mhellanni blev min första erfarenhet inom uppfödning! Genom åren har resan som hundägare och uppfödare med valpköpare och vänner varit både rolig och intressant, men den har även bjudit på en del motgångar, lärdomar och sorger när det inte blir som man hoppats på. Men allt detta stärker i alla fall mig om att försöka ytterligare att fördjupa mig kunskapsmässigt för att försöka ge valpköparna en hund som vi alla känner den som – ”hundvärldens glada pajas”.
Att ta tillvara på tollarens alla härliga egenskaper och försöka bevara den med dess ursprungliga arbetsuppgifter som bl a; tjuvjägarhund och apportör likaväl som att försöka förbättra bitar i rasen och i aveln där det finns svagheter är något som jag tycker är oerhört viktigt, intressant och roligt. Ibland misslyckas man och ibland lyckas man gissa sig till vad genetiken har att erbjuda i en kombination, men det är alltid med hjärta och själ som man försöker bevara tollaren som den härliga arbetande hund den är, en bra apportör är en ypperlig allroundhund!
De sista åren har det blivit mindre och mindre tävlande för min del, men jag älskar fortfarande att träna hund och jag har svårt att finna en annan ras som är så rolig att träna som tollaren är enl mitt tycke. Den har sitt eget lilla tänk, som gärna utnyttjar en ibland, och ibland överraskar den när man minst anar det. Alla individer har sin charm och personlighet och hjälper mig att utvecklas som tränare för att nå mitt mål tillsammans med hunden. Att sen dessutom får uppleva flockdynamik och kommunikation mellan individerna är jag oerhört glad och tacksam över men jag är också fascinerad över vilket härligt kroppsspråk de har och hur oerhört fina och tydliga de är i sina nyanser och sin kommunikation sinsemellan.
Tollarspecialansvarig – Gunliz Bengtsson
Jag bor i Skogaby i Halland med min man Lasse och våra två hundar Zappa och hans son Bozz. Min första Tollare Zeb skaffade vi 2001 och han följdes snart av två till Zimba och Gabriel. Dom tre lärde mig mycket om rasen Tollare. Vi gjorde nog alla nybörjarfel som går att göra med Zeb. Men någon klok person har sagt att ”det är av misstagen man lär sig” och det är så sant. Lasse sköter jaktträningen och jag finliret tex rallylydnad med våra hundar.
Jag är Specialen ansvarig i styrelsen och håller i Tollarspecialen. Har suttit i styrelsen sedan 2012 först som suppleant men är numera ledamot. Jag är aktivitetsansvarig i Halland. Tycker det är väldigt roligt att hålla på med hundarna. Har startat på WT, Tollingjaktprov, lydnad och rallylydnad.För tillfället så tränar och tävlar jag i rallylydnad med Zappa.
Är Tollingjaktprov provledare och kommissarie.
Exteriöransvarig – Henrietta Hellström
