Portosystemic Shunt, JADD samt Addison

Pågående forskning om Portosystemic Shunt, JADD samt Addison hos Tollare.

Forskarna på Bannasch Laboratoriet, som är en del av UC Davis College, lett av professor Danika Bannasch – BS, DVM, PhD och Emily Brown – BS som projektledare, önskar få in blodprov från Nova Scotia Duck Tolling Retriever som blivit diagnostiserade med portosystemic shunt (Porta cava shunt – Lever Shunt). Och om det är möjligt är forskarna även intresserade av föräldrar (och syskon) som gett valpar med portosystemic Shunt. Huvudmålet för forskningen är att hitta den genetiska orsaken bakom portosystemic shunt hos Tollare.

Så, om du äger eller har fött upp en Tollare med portosystemic shunt (Porta cava shunt – Lever shunt), snälla hjälp till och lämna ett bidrag till forskningen genom att sända in ett blodprov från din hund, och om det är möjligt, även från din hunds föräldrar och eventuellt kullsyskon till forskningslabbet i USA. Blanketter för hur provtagningen går till och vart och hur det skall skickas fås lättast genom att höra av dig till avelsrådet i Tollarklubben, så sänder vi ett mail med alla bifogade filer till dig. Du kan även ta direkt kontakt med Emily Brown.

De som deltager i forskningen kommer att få information om sin hunds genetiska status, så snart forskningen kommit så långt att det finns möjlighet för det. All information om denna forskningsstudie lyder under sekretessregler och lagstiftning för amerikanska regler och krav för veterinärmedicinsk forskning.

 

JADD och Addison hos Tollare

Även du som har en Tollare som är diagnostiserad med JADD eller Addison, eller som har gjort DNA-test för JADD och fått resultatet probable Affected på din Tollare, men som är frisk, är forskarteamet intresserade av att få komma i kontakt med, då de även driver forskning på dessa områdena. Så vill du bidra med ett blodprov på din Tollare till forskningen för JADD och Addison hos Tollare, så hör av dig till Tollarklubben, så skickar vi information om hur du kan vara med och bidra! Du kan även kontakta Emily Brown.

Information inkommen till Svenska Tollarklubbens avelsråd, kommer inte att delges annan part utan att ägaren till den diagnostiserad hund har godkänt detta.


 Addisons sjukdom hos Tollare

Läs mer här > > >

 


 

För mer information:

Projektledare, Ms. Emily Brown, eabrown@ucdavis.edu
Svenska Tollarklubben, Ms. Therese Knutsson, avelsansvarig@tollarklubben.se