Samlade länkar för Avel & Hälsa

Här kan du hitta information och länkar som rör Uppfödning, Avel & Hälsa

Med nedanstående länkar kan du söka vidare efter mer information som hjälper dig i din avel!
Om en länk slutar fungera, hör gärna av er!!

Tollarklubbens Avelspolicy0045
Tollarklubbens valpförmedling
RAS – Rasspecifik Avels Strategi
SKKs Registreringsregler
SKKs Grundregler
SKKs broschyr om Avel 2017
SKKs broschyr om Att föda upp hundar
SKKs Broschyr om SKKs avtal
Registreringar genom åren
Uppfödarlista
Forskningskonto

Information om Höftleder och HD-Index

Tollarprojektet – Autoimmuna sjukdomar som förekommer inom rasen, SLE liknande komplex sjukdom, SRMA samt IMRD

Degenerative Encephalopathy
Addison samt JADD (Juvenil Addison) samt LiverShunt

SKKs information om DNA-tester
SKKs serie med webbsända program riktade mot uppfödning – SKK play


Andra källor där du kan hitta information om en hund och/eller dess hälsa /stamtavla:

SKK Avelsdata – Gör provparningar med svenskregistrerade hundar, Kolla HD-index på tilltänkt kull, listor för ex. HD/ED/Ögon/Registreringar etc. och mycket mera!

K9Data bygger på att uppfödare (och privatpersoner för den delen) lägger in sina valpar/hundar i databasen. Här kan du gå bak till de första registrerade Tollarna! Kom ihåg att alltid kontrollera med ägaren till hunden så att giltiga dokument för ex. hälsotester & DNA-tester finns vid ev. avel.

Offa – Orthopedic Foundation for Animals – registrerar bl.a. hälsoresultat, endast fria/ua resultat redovisas utan ägarens tillstånd. Om ett hälsotest visar annat än fritt (ex. carrier eller affected) måste ägaren ha gett sitt medgivande till att det publiceras. Så man ska vara medveten om att det inte är en heltäckande hälsobas på så vis, men man hittar en hel del matnyttigt på Offa! Du kan även beställa DNA-tester som DEN, CP1, CLPS, JADD, Buff från deras sida.

OptiGen – Enda lab som SKK godkänner för att registrera prcd-PRA resultat på Digby Tollers Goldeneyevåra Tollare. Det finns andra lab som testar för prcd-PRA, men SKK registrerar inte resultaten från andra labb än Optigen.


Till sist: Vid sökning av information, var noga med att få dokumentation från ägaren av hunden för att verifiera ett test eller resultat. Och när du söker efter information, kom ihåg att granska källan till informationen! Var källkritisk men optimistisk till att lära dig mer om det du söker information om!